Penészes a VHS- oda a felvétel?

Sokan ijednek meg a penészes VHS kazettáktól első látásra. Való igaz, hogy intő jel, de azért még nem kell feltétlenül temetni a tartalmát, azonban néhány dolgot jó, ha tudsz róla!

peneszes_vhs.png

Nemrégiben Márk nagyon érdekes kérdésekkel fordult hozzánk a penészes videó kazettákkal kapcsolatban. Katt a továbbra és olvasd el!

Többek között arra volt kíváncsi, hogy a penész törvényszerűen visszatér akkor is, ha megfelelően száraz környezetben tárolja a kazettákat?

A penész alapvetően a nyirkos helyen való tárolás eredménye, így ha a tisztítást követően megfelelően vannak tárolva elméletileg nem szabad visszatérnie a penészesedésnek.

Illetve, hogy ha egy akár csak minimálisan penészes kazettát játszik le a videóban, összegyűlik-e a penész/spóra a fejen illetve a készülékben, esetleg előfordulhat-e, hogy ezután "lefertőződnek" a penészmentes kazetták is, amiket lejátszik a készülékkel?

Ha az otthoni lejátszódba már tettél be ilyen kazettát, érdemes mindenképpen szétszedni és megtisztítani a lejátszó fejegységét, a futó elemeket és magát a belső teret. 
Noha kicsi az esélye, hogy a lejátszó fertőzze meg a többi kazettát, mert a penészesedés kialakulásához több tényezőnek kell együttesen fennállnia, a kép és a hang minőségét jelentősen ronthatja a szalag által felkapott szennyeződés.

Összegezve: a penészes kazetta nem való a lejátszóba, mindenképpen érdemes megtisztítani még a lejátszás előtt a készülék és a felvétel minőségének érdekében!

Az alábbi képen az áttekerős lejátszónk belsejét láthatod (ezzel nem digitalizálunk, csak szalag tisztításra használjuk). A penészes kazettákról lehullott "anyag" csodás kis halmokat hagy a készülékben. Ez nagyjából 2-3 kazetta eredménye, ami után mindenképpen tisztítjuk.

peneszes_kaziktol_igy_nez_ki_a_lejatszo.jpg

 

 Többet szeretnél tudni a VHS kazetták mentéséről? 

Katt az új weboldalunkra!