FRP Lock - átok vagy mentsvár?

 

Mit veszíthetsz, ha elhagyod, vagy ellopják az okostelefonod?

 

Nagyjából a fél életed. Fotók, videók, személyes adatok, e-mail és minden egyéb jelszót, hozzáférést. Azért ez nem kellemes, ha azt veszem, hogy átlagosan legalább 8-10 webes szolgáltatásod van, legalább 1-2 óra végig menni mindegyiken és jelszót cserélni (ha nincs kétlépcsős azonosításod, mert akkor a telefonod nélkül az sem fog menni).

Még ha most azt is gondolod, hogy ááá, nincs ezekben semmi érzékeny adat, amivel vissza lehet élni… akkor is gondolj bele, hogy milyen gyorsan kerülhetnek fel a fotóid szexportálokra, vagy próbálhatnak meg a bankkártyáddal fizetni, ha pl. volt egy Simple vagy iCsekk regisztrációd… 

Észrevétlenül a legfontosabb adattároló lett a mobil, amit igenis fontos védeni adatbiztonság szempontjából.

Az FRP Lock pontosan erre lett kitalálva.

 frpscreen.png

 

Az Android védelme

 

A telefonokat már a kezdetek óta védjük: pin kóddal, képernyőzárral. Azonban ezek a védelmi eszközök csak ideig óráig tartanak, ráadásul csak a legamatőrebb felhasználóktól.

Aki ellopja a telefonod vagy ért hozzá, vagy ismer olyat, aki ezeket a védelmi vonalakat könnyű szerrel ki tudja játszani.

Ezért vezették be a fejlesztők a Lollipop 5.1-es Android operációs rendszereknél az FRP Lock-ot, ami egy plusz biztonsági funkció, a személyes adatok titkosításával épít új védelmi vonalat.

 

Az FRP Lock felhasználóbarát funkciója, hogy a készülék üzembe helyezésekor, a Google fiók regisztrációja során, szinte észrevétlenül aktiválod az első használat során. És egyben ez a legnagyobb hátulütője is, hiszen sokan nem is tudják, hogy aktiváltak egy ilyen biztonsági eszközt.

Ami egészen addig nem baj, amíg:

  • nem akarod eladni a telefonod, vagy
  • nem sérül meg a készülék és nem kell róla adatot menteni.

 

Az első eset azért baj, mert ha nem tudod, hogy aktív ez a szolgáltatás, akkor hiába készítesz a telefonon egy gyári beállítások visszaállítását, nem fogja engedni üzembe helyezni újra a telefont, amíg a Te fiók adataidat nem adják meg rajta újra.

Ez az esetek többségében csak egy kis kellemetlenség, ha tudod a telefonon megadott Google fiók adatait, hiszen akkor csak be kell vele lépni, inaktiválni az FRP Lock funkciót és újra elvégezni a gyári beállítások visszaállítását.

A gond akkor van, ha nem tudod, hogy van ilyen funkció rajta és értetlenül állsz Te is és a vevőd is a tény előtt, hogy a telefon lezárta magát, és fogalmad sincs hogyan oldhatod fel.

 

A másik eset még ennél is kellemetlenebb hiszen, ha használat közben éri valami a telefonod: leejted, szoftveres hibája lesz, vagy épp beázik és csak adatmentéssel nyerhető ki belőle a rajta tárolt sok-sok adatod, akkor ismét bajban vagy.

A funkció nem csak zárolja a telefont, hanem titkosítja is az adatokat. Ez pedig az adatmentést is nehezíti. A legújabb Androidos rendszerek esetén el is lehetetleníti.

 

2 megoldás van gyakorlatilag:

  • vagy nem használod az FRP Lock funkciót, de azzal veszélyezteted a személyes adataid, ha véletlenül eltulajdonítják a készüléket
  • vagy használod a plusz védelmet, de rendszeresen készítesz biztonsági mentést a telefonodról vagy számítógépre/pendrive-ra vagy felhőbe.

(A felhőből is ki tudod magad zárni ezért érdemes is-is használni a biztonsági mentéseket.)

 

A legjobb, ha 3-6 havonta készül egy archív fájl egy biztonságos adathordozóra, és vagy egy független felhőbe feltöltve a nyers fájlokat, és mellette a telefonodon beállítod a biztonsági mentést a Google felhődbe is, ami automatikusan néhány naponta frissül.

Ha elakadsz a biztonsági mentések területén, segítünk! Katt ide, és nézd meg a mentési csomagjainkat!