A boros MacBook Pro esete

avagy majd kiszárad és újra jó lesz…

Nemrégiben behoztak adatmentésre egy MacBook Pro-t. Nem kapcsolt be, és az ügyfél elmondása szerint sikerült leönteniük vörösborral.

Ez a szétszedéskor igazolódott is, szépen látszottak a vörös színű beázás nyomok a belső alkatrészeken, és a bukéja is összetéveszthetetlen volt.

332093835_2985287964949100_2255691852268980134_n.jpg

Szétszerelés közben az is bizonyosságot nyert, hogy nem csak beázott szerencsétlen laptop, de mivel megpróbálták töltőre tenni alaposan össze is égett, számtalan zárlatot szenvedett el.

334013190_765062668598442_454816508415625853_n.jpg

333444691_144781728465098_1476794687099007387_n.jpg

 

Az alaplap több helyen 2-3 rétegben összeégett, az egyik kijelző csatlakozó teljesen elszenesedett és számos egyéb alkatrész korrodált el a kettős támadástól.

A beázás veszélyei

Alapszabály, hogy olyan készüléket, amibe folyadék került nem teszünk töltőre, sőt mielőbb áramtalanítjuk, mert a folyadékok kiválóan vezetik az áramot, így random zárja rövidre a különböző alkatrészeket, áramköröket, ami jobb esetben csak alkatrész meghibásodást okoz, rosszabb verziókban adatvesztéshez vagy legsúlyosabb esetben balesetekhez vezet. Igen, egy ilyen nem szabályosan működő készülék: megrázhatja a felhasználót, elektromos szikrákat generálhat, ami tűzesetet okoz, vagy ha az akkumulátor is érintett robbanással is járhat.

Ezért kell a lehető leggyorsabban ÁRAMTALANÍTANI a beázott eszközöket, majd szakemberhez eljuttatni, aki bevizsgálja, megtisztítja, megjavítja.

A folyadékokkal az a legnagyobb probléma, hogy felszáradás után is problémát okoznak. A legtisztább desztillált vizeket leszámítva minden folyékony halmazállapotú anyagban vannak oldott ásványi anyagok, amelyek sók formájában kiülnek a felületekre a folyadék elpárolgása után (állandó rövidzárlatokat létrehozva).

Ezek a sók részt vesznek a folyadék áramvezetésében is így szilárd só formájában is képes vezetni az elektronokat. Ezért ha a kiszáradt eszközt áram alá helyezed nagyjából ugyanolyan veszélyes lesz, mint amikor frissen beázott.

Ebben az esetben a bor ráadásul enyhén savas kémhatású így még egy kis maró hatás is párosul a fentiekhez, ami oda vezetett, hogy a MacBook alaplapja több helyen 2-3 rétegben teljesen összeolvadt és összeégett.

Az alaplapról röviden

Az alaplap egy olyan speciális hordozófelület, amiben több, egymástól szigeteléssel elválasztott vezető réteg található, amelyeken áramkörök vannak kialakítva. Ezekhez az úgynevezett nyomtatott áramkörökhöz (vagy alaplapi buszrendszer) csatlakoznak a szabadon futó vezetékek, és a különböző jellemzően beforrasztott alkatrészek (pl. processzor, tirisztorok, diódák, portok, stb.) vagy az egyéb cserélhető alkatrészek dokkolói (pl. bővítő kártyák, SSD csatlakozó, korábban pedig a plusz meghajtók- pl. floppy és CD-DVD író/olvasó).

Ráadásul a technológia és az igények fejlődésével egyre kisebb alaplapokra zsúfolunk rá egyre több alkatrészt és áramkört, hogy minél kisebb méretű és nagyobb teljesítményű kütyüink legyenek. Ez pedig hatványozza a rendszer sérülékenységét, pl. egy beázás esetén, hiszen könnyebben létrejönnek a rövidzárlatok az egymáshoz közel futó áramkörök között.

 

333210020_3617804795172608_3351405724126678270_n.jpg

 

A hamvából feltámadó MacBook

Esetünkben ahhoz, hogy a többszörösen zárlatos és működésképtelen eszközről le lehessen menteni az adatokat, muszáj volt valamilyen módon működésre bírni. Sajnos még nincs olyan mágikus eszközünk, ami képes letapogatni a memóriát az adatokért, ha teljesen halott a készülék.

Ehhez a kollégák mikroszkóp alatt vegyszeresen megtisztították és javították az összeégett alaplap területeket, majd a minimálisan szükséges alkatrészeket kicserélték, mintegy 6-8 munkaórát beleölve az előkészítésbe.

Így végül sikerült „életet lehelni” a borban áztatott laptopba, és elvégezhető lett az adatmentés is. A dolog nem várt, pozitív hozadéka hogy a készülék jelenleg is használható, bár nem ajánljuk, hiszen nem teljeskörű javítást végeztünk, csak egy minimális „patkolást”.

Az összes sérült alkatrész és az alaplapi roncsolódások cserélése, javítása nélkül a készülék működése instabil. Bármelyik pillanatban véglegesen beadhatja a kulcsot, vagy balesetet okozhat.

 

A mentés pikantériája

Mindezt el is mondtuk a hölgynek, aki leadta a készüléket. Sőt, ő is visszaigazolta hogy érti, mert amikor tölteni próbálták „kicsit füstölt” is a gép. Majd néhány nap múlva egy sértődött hangvételű Google értékelésben ügyfelünk párja azt állította, hogy lehúztuk őt, és magától javult meg a készülék. Csak ők nem vártak eleget, hogy kiszáradjon…

A kiszáradástól sem az áramköröket összekötő, illetve az alkatrészeket körbe ölelő sóhidak, sem az elszenesedett, összeégett részek nem tűnnek el. Azaz, a mai napig se lehetne bekapcsolni a MacBook Pro-t, ha a kollégák nem foglalkoznak vele az adatmentés miatt.

 

Az eset tanulsága, hogy bármilyen elektromos eszközt ér nedvesség, beázás azt bizony komolyan kell venni. Az első és legfontosabb lépés, hogy áramtalanítsd a készüléket, majd juttasd el szakemberhez, aki meg tudja csinálni az adatmentést, javítást, garanciális szervizelést.