Emlékmentő- a digitalizáló stúdió

Titkosítás: beállítsd vagy sem?

Elsőre talán evidensnek tűnik, hogy ezt a plusz biztonsági funkciót beállítsd a készülékeden, elvégre egyre többet hallani, hogy mekkora veszélyben vannak az adataink, mi mégis azt javasoljuk: gondold ezt át.

 

A titkosítás az Androidos készülékek egy plusz biztonsági funkciója, ami a megfelelő visszafejtési kulcs nélkül egy használhatatlan bithalmazzá varázsolja a telefonodon tárolt adatokat.  Ez az egész valahogy úgy működik, mint a Kódjátszma nevű filmből is ismert Enigma titkosító gépek. A fő különbség talán az, hogy ebben az esetben nem az üzeneteket, hanem a telefonon tárolt adatokat (fotók, videók, jegyzetek, névjegyek, jelszavak, accountok adatai, böngészési előzmények stb.) kódolja le a rendszer. Ahhoz, hogy meg tudd nézni őket a feloldáskor a készülék minden alkalommal „visszafejti” neked ezeket az adatokat.

Tovább olvasom

Hogyan használd a mobilod háborús helyzetben?

A szomszédban zajló események kapcsán érdemes átgondolni, hogy a saját védelmed érdekében hogyan használod a mobiltelefonod. Egyre több hír szól arról, hogyan zajlik a fronton és a kibertérben párhuzamosan a hadviselés. Ezért is kell beszélni a mobiltelefonokról, a helyes használatukról ilyen helyzetben. 

hogyan_hasznald_a_mobilod_haborus_teruleteken.png

Az elmúlt napokban láthattuk, hogy a Google és a Facebook is tett lépéseket annak érdekében, hogy a békeidőben hasznos kényelmi funkcióit ne lehessen egy háborús helyzetben visszaélésekre felhasználni, de azért ez még messze nem elég, ha a felhasználók nem tudják hogyan védjék meg magukat az online világból eredő veszélyekkel szemben. 

Tovább olvasom

3+1 digitalizálós bullshit a 81-es számú archívumban

A 2022-es év elején bombaként robbant be a 81-es számú archívum a Netflix jóvoltából a köztudatba, ezért sokan keresgélik elő a régi kazettáikat, nézegetik nagyszüleik, szüleik hagyatékát, hátha valami izgalmas dologra bukkannak. 

A misztikus thrillerre hajazó horror sorozat nyomasztó atmoszférája nem hagyja hidegen az embert. A kapcsolódása pedig egy olyan hétköznapi tárgyhoz, mint egy Hi8-as kazetta olyan zseniálisan közel hozza a cselekményt, hogy elég nehéz nem asszociálni rá, hogy vajon tényleg ott lehetnek a saját családi felvételeinken is a láthatatlan lények, démonok? 

Nyugi, biztosan nem. A videofelvételekben el lehet rejteni titkos üzeneteket, “szellemeket”, például a szubliminális videó manipuláció módszerével (ilyenkor minden 25. képkockára kerül valami plusz üzenet, amit tudatosan nem fog fel az agy, mert csak egy pillanatra villan fel a kép), de a “frekvencia csavargatás” hatására ezek nem fognak kinyúlni  a monitorból. 

Node, mielőtt elindulunk túlságosan a spoilerezés irányába, nézzük meg mi az a 3+1 dolog, ami nettó bullshit a sorozatban a digitalizálással kapcsolatban: 

  1. Az összeégett kazettákból tökéletesen ép felvételeket lehet menteni
  2. Bejátszás közben nyugodtan oda-vissza lehet tekergetni a kazettát, a felvétel attól még jó lesz
  3. Látatlanban meg tudja valaki mondani, pontosan, hogy milyen eszközök kellenek a mentéshez

+1. Amennyit forgott a filmben a kamera Melody kezében naponta megtelt volna 15-20 kazetta (és lemerült volna 8-10 akku), ahhoz képest az egész sorozatban kb. 20 db digitalizálását bízták Dan-re.

Nézzük szép sorban, hogy miért is mondjuk azt, hogy erős hollywood-i túlzásokba esik a sorozat digitalizáláshoz köthető részleteiben!

 

1. Milyen egy összeégett kazetta, és hogyan lehet menteni? 

Lehet-e egyáltalán? 

Természetesen nagyban függ attól, hogy mennyire égett meg a kazetta, de van rá mód, ahogy láthattuk is egy kis szereléssel. 

A tok viszonylag lassan olvad meg, ezért sokáig védi a szalagot, de az is éghető, ezért a hő hatására szinte biztosan keletkeznek fodrozódások, nyúlások a szalagban, ami rontja a kép és hang minőségét. (és az átmágneseződés lehetőségéről nem is beszélünk inkább)

Ezek ugrások, csíkozódások, torzulások vagy egyéb kép és hanghibák formájában lesznek a digitalizált anyagban. Ha érdekel, hogy is ég meg egy videokazetta, a cikk végén találsz egy videót róla. 

A sorozatban látható kazetták alapvetően nincsenek szénné égve, ezért jó esély van a mentésükre, de annak a minőségnek, amit a digitalizálás után a képernyőkön láthatunk azért nagyjából nulla a realitása még akkor is, ha Digital8-as kazettákat mentett (és nem analóg Video8-ast, vagy Hi8-ast). Ami már csak azért is esélytelen, mert a felvételeken valószínűleg egy Sony CCD-TRV65-ös kamera van, ami még Hi8-as kamera volt, és btw csak 1998-ban jelent meg, míg a cselekmény egyik szála 1994-ben játszódik…. 

Hogy mennyire életszerű, ahogyan Dan helyreállítja a kazettákat?

Azért a technológiájában vannak olyan szösszenetek, amelyeken mosolyogtunk egy kicsit. 

Abszolút jó volt, hogy a szalagokat megtisztította hősünk. A hogyanja már egy más tészta. :)

Tapasztalataink szerint a sérült kazettákban a legritkábban van olyan orsó, amiről gép hajtással át lehet tekercselni a szalagot. Mert az is deformálódik, ami miatt zavarja a szalag futását, esetleg el is tépi azt. 

Plusz, ugye a hő hatására a szalag is sérülékenyebb, akár néhány cm-enként szakadhat is, vagy egészen egyszerűen csak összetapad (rosszabb esetben összeolvad). 

Nálunk, ha át kell tekercselni egy felvételt, az bizony első körben mindig kézzel történik, hogy a lehető legóvatosabban tudjunk bánni vele. Lassú és sziszifuszi munka ez. 

És benne van a szakadás, amit ragasztani kell.

A szakadás sajátossága, hogy általában szálirányban elnyúltan történik, amit összeilleszteni nagyjából lehetetlen, ezért az a tipikus, hogy itt néhány cm-t ki kell vágni a felvételből, ami jobb esetben csak egy tizedmásodperces ugrás, rosszabb esetben egy látványos képváltás. 

Viszont a készítőknek jár a piros pont a szöszmentes törlőkendőért, amivel Dan a szalagot tisztította. Mi is ilyen típust használunk a vegyszeres tisztításhoz, mert nem karcol.

Őszinték leszünk: szeretnénk csak ilyen állapotban levő szalagokat áttekercselni! ❤️

81-es_archivum.png


2. Bejátszás közben nyugodtan oda-vissza lehet tekergetni a kazettát, a felvétel attól még jó lesz

 

Nem, nem lehet. Ha bejátszás közben elkezded tekergetni a kazettát, akkor az a digitalizált anyagban is ugyanúgy látszani fog. 

A valós időben bejátszott felvétel bejátszása valóban addig tart, amennyi felvétel van a kazettán, és ezt nem lehet a háttérben csinálni, mint ahogyan egy fájl másolását a számítógépen

Peeerszeee, utólag lehet korrigálni az ilyen beletekergetéseket (valamennyire), de az rengeteg plusz idő és munka. Aki valóban digitalizál, az nem szívatja magát az ilyen plusz körökkel. Csak a már kész anyagot nézi át a gépen.

Az pedig már csak a fikciót erősíti, hogy a felvételeket ilyen tüzetességgel egyetlen digitalizáló sem nézi át valószínűleg: egyrészt mert semmi köze hozzá, másrészt pedig azért mert van olyan, hogy adatvédelem, személyiségi jogok…De ezt engedjük el a moziélmény oltárán. :) 



3. Látatlanban meg tudja valaki mondani, pontosan, hogy milyen eszközök kellenek a mentéshez

 

Ahány féle felvételi szabvány, és kazetta típus van ember legyen a talpán, aki előre meg tudja mondani, hogy melyik kazetta milyen lejátszóban fogja a legjobb kép- és hangminőséget adni. 

Minden lejátszónak megvan a sajátossága: hogyan, milyen erővel feszíti meg a szalagot, mennyire fekszik fel az olvasófejre (visszautalás a szalag hullámosodásra…) ezért általában több eszközben ki kell próbálni hol van kép/hang és hol milyen minőségűek ezek. 

A helyzetet pedig tovább bonyolítja, amikor egy kazettát szerelni kell, hiszen képtelenség 100%-ig ugyanúgy összerakni, mint a gyárban. Picit más a csavarok meghúzása, egy kicsit elmozdulnak a szalag terelők, stb-stb… 

A gyakorlatban nálunk 4 olyan mentőállomás van, ahol a kamerakazettákat mentjük. Itt nagyjából 20 kamera van bekötve, amelyekkel lehet próbálkozni. Nekünk a kamerák jobban beváltak, mint az asztali lejátszók, de nem kizárt, hogy vannak olyan stúdió minőségű eszközök, amelyekkel érdemes digitalizálni.  

És ha már valaki egy lista alapján beszerezte az eszközöket, szoftvereket és összeépítette a stúdiót, miért szervezi ki a digitalizálást? Hiszen a kazetták szétszerelése ehhez képest, tulajdonképp már csak egy laza séta. 

Vagy miért nem vitte inkább a saját eszközeit a főhős? Amelyeket már jól ismer, be vannak állítva…

 

+1 Mennyi felvétel született vajon ténylegesen?

 

A sorozat elején kb. 25 db kazetta kerül Dan-hez restaurálásra és digitalizálásra. 

Valószínűsítve, hogy egy Sony CCD-TRV65-s kamerával rögzítették a felvételeket, ami NTSC szabvánnyal rögzített, 120 perc normál játékidő fér egy kazettára (vagy felező módban 240 perc, de ezt kizárhatjuk a kifejezetten jó minőségű digitalizált anyag alapján, mert azért az látszana na…).

Ha 25 kazettát veszünk, akkor is az nagyjából 50 óra, azaz 2 nap. A sorozatban viszont ennél jóval hosszabb időt ölel fel a cselekmény, viszont mivel minden fontos részletet rögzített feltételezhető, hogy “éjjel-nappal” forgott a kamera. 

Ha az alap akkumulátort vesszük alapul kb. 60 percnyi felvételt lehetett vele egy töltéssel készíteni, de a hiper-szuper akkupakkal is csak kb. 6 órát (amit utána 5 óra feltölteni), azaz a nagy akkuból is legalább 3-4 szett kellett volna naponta. 

Ennek ellenére izgalmas sorozat, és kifejezetten rajongunk érte, hogy a digitalizáláson keresztül köti össze a múlt és a jelen cselekményét. Elvégre mi is azért dolgozunk nap, mint nap, hogy a generációkat összekössük, a történelmet élővé tegyük az emlékek segítségével. 

 

Láttad a sorozatot? Mi volt benne a leghihetetlenebb, vagy legizgalmasabb részlet szerinted? 

És akkor íme az ígért videó a kazetták égéséről (bár nem hi8-asok, hanem VHS-ek, de nagyjából hasonló lenne a kamera kazettákkal is)

 

Mit fog rólunk mesélni a VHS az utókornak? 


Szinte természetes, hogy az idő múlásával napjaink eseményei, sztorijai történelemmé nemesülnek. 

Ahogy a mai kutatók is kíváncsian keresik a letűnt korok emlékeit, hogy megismerjék az akkor élt emberek szokásait, gondolatait, életkörülményeit, épp úgy fognak a jövő emberei, vagy éppen idegen életformák a mi emlékeink között “turkálni”. 

 mit_fog_rolunk_meselni_a_vhs.png

A VHS közel fél évszázados múltjával és elképesztő, világméretű sikerével az egyik ikonikus adathordozó lesz amíg csak nyoma lesz az emberiségnek. A műanyag tokozás és a szintetikus anyagokat tartalmazó mágneses szalag nagyjából az idők végezetéig képes lesz tárolni a rá rögzített felvételeket. Persze nem lesznek már talán hozzá lejátszók, de ahogy mi is meg tudtuk fejteni a hieroglifákat, úgy a mágneses elven rögzített adatokat is biztosan képesek lesznek a jövőben “megfejteni”, akár célgépek építésével. 

 

Ha most néhány ezer évvel később lennénk vajon a fiatalságunknak emléket állító VHS kazetták mit mesélnének rólunk? 

Tovább olvasom

Telefon jelszótörés

Valószínűleg mindenki felejtett már el életében jelszót. Jobb esetben ez egy emlékeztető emaillel újra cserélhető, de mi van a telefonoddal?

 

Ha kitartóan próbálkozol kitalálni: letilt.

 

X db téves próbálkozás után a legtöbb mobil kérdés nélkül hosszabb-rövidebb időre tiltja a próbálkozást, és esélyed sincs emlékeztető emailt kérni róla. Szerencsére ma már egyre több lehetőség van, hogy az egyes készüléktípusok jelszavait feltörjük, és újra hozzáférhess az adataidhoz.

 

Fontos! Jelszót csak akkor törünk, ha igazoltan a tiéd a készülék. A legkisebb gyanú esetén is elállunk a megbízástól.

 

letiltott_telo.png

Hogyan lehet feltörni a telefon jelszót?

 

Nem minden esetben lehet, de többféle technikával lehet próbálkozni.

Az első eset OTG támogatású telefonok:

 

Ha egy régebbi Androidos készüléked van, akkor egy speciális eszközre van hozzá szükség, ami az úgynevezett bruteforce technikával akár több ezer kombinációt is megpróbál, amíg megtalálja a megfelelőt és be tud lépni a készülékre. Ez tipikusan olyan munka, amit beállít András, és otthagyja éjszakára a gépet, hadd dolgozzon.

Ha nem megy az OTG, akkor rootolni kell a készüléket, vagy ideiglenes reckovery cserét kell végrehajtani.

Az eljárás során fennáll az adatvesztés és a készülék elhalálozás lehetősége, ezért megfelelő rutin és tesztelt fájlok nélkül nem szabad nekiállni!

 

Ha sikerül bejutni az adatbázisba, 2 lehetőség van:

  • törölni a régi jelszó adatbázis, így az újraindítás után már nem kéri a készülék, vagy
  • ki kell találni, hogy mi lehetett az elfelejtett jelszó, ami az adatbázisokban szerepel, de utóbbi elég nagy vállalkozás lehet, hiszen itt egy mappányi fájllal kell dolgozni.

 

A második eset a középső Androidos generáció:

 

Azokat a nem túl régi, de már újnak sem nevezhető (2-5 éves) telefonokat soroljuk ide, amelyek Android 5-el vagy fejlettebb operációs rendszerrel rendelkeznek.

Az Android 5 behozta az FRP védelmet, ami megakadályozza, hogy egy sima gyári beállítások visszaállítását követően használatba lehessen venni a telefont. Ez egy remek szolgáltatás, ha ellopják, vagy elveszíted a telefonod.

Az FRP és az OEM lock a telefonokon egy „hülyebiztos”  funkciót is kapott: nem engedi a gyártó által nem hitelesített, külső adatok telepítését. Azaz elég hatékonyan gátolja meg a telefon feltörését.

Ez nem jó hír, ha egyszerűen csak elfelejtetted a jelszavadat!

Szerencsére itt is léteznek kiskapuk, ha veled vannak az égiek, és a megfelelő Android verzió és patch van telepítve a készülékeden. Merthogy léteznek kiskapuk, amelyeken be lehet osonni, és az Android hibáit kihasználva, átverve a bootloadert rootolható a készülék.

Vagy a B tervet elővéve lehet hozzáférni az adatokhoz. Utóbbihoz kell a Forensic szoftver, aminek nagy előnye, hogy úgy tudja a készülék adatait lementeni, hogy semmilyen módosítást nem eszközöl a készüléken. Erről a módszerről bővebben egy kicsit később!

 

Mi van, ha nem jó csillagzat alatt születtél, és nincsenek kihasználható biztonsági rések a telefonodon?

 

Még mindig nem kell kétségbe esni, mert van még két adu ászunk! Az első, az ISP módszer. Ha ezzel nyerjük vissza az adataid, akkor a telefonodat gyakorlatilag úgy bevezetékezzük, mint a Mátrixban az elemnek használt embereket, hogy egy komplett IMG fájlt készítsünk a memóriáról. Majd pedig abból bogarásszuk vissza különböző programokkal az adataid.

 

Ha kívülről nem megy ez a vezetékezés csatlakozási pontok hiányában, akkor jön a chipmentés nevű móka, azaz az EMMC-t lemelegítjük az alaplapról, és beletéve a „PÓK”-ba lementjük az adatokat róla. Onnantól gyakorlatilag ugyanazt kell tenni, mint az előző esetben, csak épp szét kell hozzá szedni majdnem atomjaira a telefont. Ez az esetek döntő többségében véglegesen használhatatlanná teszi a készüléket.

 

A legújabb kütyük

 

Ha igazi tech fan vagy, vagy épp úgy jött ki a lépés, és az egyik friss modellt vetted meg, adatmentési értelemben véve őszinte részvétünk.

Az új készülékeknél már az adatokat tartalmazó partíció titkosítva van, így az IMG fájl kinyerésével kb. annyira mész, mint egy összeépítési útmutató nélküli 60.000 db-os Csillagközi romboló Legoval.

Kábé sejted, hogy mit kéne belőle összerakni, de nagyjából örökké tartana megoldani.   

Ide már igazi nagyágyú kell. Ez jelen pillanatban a Forensic rendszer, aminek a használata gigászi összegekbe kerül (nekünk is). Ezzel a programmal a jelszó megszerzése többe kerül sajnos, mint az összes eddig felvázolt módszer bármelyike.

Természetesen van az az eset, amikor nem kérdés, hogy bármi áron kellenek az adatok:

  • bűnügyi nyomozások során, amire az elmúlt időszakban volt több példa is, hogy be kellett segítenünk.
  • de szimplán a munkához használt készülék is tartalmazhat olyan fájlokat, adatokat, amelyek bármi pénzt megérnek.

 

Nem győzzük hangoztatni, hogy az az adat, ami csak egy helyen van meg, olyan mintha nem létezne. MINDIG legyen BIZTONSÁGI MÁSOLATOD, legalább a felhőbe, de a legjobb, ha 2-3 havonta csinálsz egyet pendrive-ra, számítógépre is.

Sajnos nem kell elfelejtened se a jelszót, elég egy elbaltázott szoftverfrissítés, ami kinullázza a jelszavad, és már nem is férsz hozzá semmihez.

 

Sajnos nincs garancia az adatmentés sikerére. Előfordulhat, hogy semmilyen eszközzel nem lehet visszanyerni az adatokat, de az is megesett már, hogy fél évvel később gond nélkül menthetővé vált egy készülék, mert fejlődtek annyit az adatvisszaállító programok!

 

Ezért is inkább légy tudatos felhasználó, és vigyázz a jelszavaidra, adataidra!

Még a böngészési előzményeid se tartoznak a főnöködre!

Nagyon sokszor kap az ember céges eszközöket a munkájához: mobiltelefont, számítógépet. A legtöbb vállalat megengedi ugyan, hogy privát célokra is használd ezeket az eszközöket, de van olyan is, ahol ez tiltott. 

Mégis számos olyan információ lehet a céges eszközeiden, amelyek személyes adatnak minősülnek. Ezért a GDPR rendelkezéseinek értelmében kérheted ezek teljes körű törlését. 

Gondolj csak bele: a böngészési előzményeid, vagy az útvonaltervező applikációd milyen sokrétűen árulkodhat a szokásaidról, érdeklődési köreidről vagy éppen a szabadidőd eltöltéséről, amit nem feltétlenül szeretnél a vezetőd orrára kötni. 

És nem is kell. 

Mert a munkaidőn kívüli tevékenységeidről (hacsak nem sértik a cég üzleti érdekeit, vagy belső szabályzatait) nem vagy köteles beszámolni, azokért nem vagy számon kérhető, diszkriminálható a munkahelyeden. 

Ha pedig felmondtál, vagy elbocsájtottak pláne semmi közük a személyes adataidhoz. Éppen ezért kérheted a cégtől, hogy igazolja a visszaszolgáltatott céges eszköz teljes körű adattörlését (a jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a törlés módszertanát, a törlés időpontját, a készülék egyedi azonosítóját- pl. IMEI szám, és a törlés eredményét- milyen típusú és méretű fájlokat töröltek). Ha biztosra akarsz menni, a legjobb, ha magad végezteted el a törlést, és kifizetteted a céggel, de sokszor már csak a lelki békédért is megéri magán úton elintézni. 

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a személyes adatok törlése akkor is a cég kötelezettsége, ha a magán jellegű használat nem megengedett a protokoll szerint. Ennek a költsége a céget terheli jog szerint.  

 paper-3224643_1280.jpg

Mit jelent a végleges törlés?

  

Az informatika világában megkülönböztetünk törlést  és végleges törlést. Előbbi esetben csak annyi történik az eszközödön, hogy az operációs rendszer a boot táblában megjelöli az adott adat fizikai helyét felülírhatóként. A boot tábla az a valami, ami segít az operációs rendszernek előkeresni adott fájlokat, információkat a memóriából, háttértárból. 

Egy "egyszerűbb" adatmentő-helyreállító szoftver segítségével az ilyen fájlok játszi könnyedséggel visszahozhatóak, hiszen csak le kell tapogatnia az adathordozót, hogy hol vannak olyan szektorok, amelyekben van információ, de a boot tábla nem tartalmazza őket. 

Ennél eggyel nehezebb, ha időközben felülíródtak az adatok, de sok esetben egy speciális, adathelyreállító szoftverrel akár a 2-3x-osan felülírt fájlok is visszaállíthatóak részben,vagy egészben a memória típusától függően. A felülírt adatok visszaállítása az esetek többségében nem 100%-os, de még így is kényes információkhoz lehet hozzájutni belőlük. 

Miért lehetséges ez?

Azért, mert az információ tárolása igazából fizikai módon valósul meg az adott adathordozó memóriájában, ami lenyomatot képez az adott szektoron. Kb. olyan ez, mint amikor egy fém táblára írsz alkoholos filccel, és egy idő után szellemképként ottmaradnak egyes részletek, hiába törlöd le. 

Éppen ezért a végleges adattörlés során általában legalább 3x-osan, de sokszor akár 7-10x-es felülírással is biztosítjuk, hogy a legdrágább, legfejlettebb adat-visszaállító szoftverek se tudják visszanyerni az eredeti fájlokat. Ilyenkor egy értelmetlen adatsorral írjuk felül többszörösen a memóriát, hogy teljesen "kiradírozzuk" az eredetit.

 

Ha a cég visszakéri vagy cseréli a céges eszközeid nyugodtan kérd a személyes adatoktól való sterilizálását, vagy végeztesd el magad. 

Üzletünkben András örömmel segít ebben a radírozásban, így nyugodt szívvel adhatod vissza a céges mobilt vagy laptopot, semmi rád nézve terhelő vagy negatív hatású információ nem marad rajta. 

 

Ne ülj fel a városi legendáknak!

 

Sokan úgy hiszik, hogy a gyári beállítások visszaállítása, vagy az adathordozó formázása teljes körű adattörlést jelent. Sajnos a gyakorlatban ez sem így van.

Noha ezek az eljárások felülírják a memóriaterületeket, de ez egyszeres felülírást jelent, ami megfelelő tudás és szoftverek segítségével visszaállítható. Azaz, ha illetéktelen kezébe kerül a régi mobilod (akár céges, akár privát), és vissza akar élni vele valaki, nem jelent védelmet számodra a gyári visszaállítás. 

 

 

 

 

Mobilos home office balesetek

Az otthoni létnek is számos veszélye van. A veszélyhelyzet ideje alatt is találkoztunk néhány nagyon meglepő, vicces sztorival, hogyan is jártak pórul például a céges mobilok a home office során.

A klasszikus mosdóba ejtős, veszekedés közben földhöz vágós baleseteken túl az otthoni munka számos új esetet hozott.

 

Ebből válogattunk most egy TOP5-ös listát:

5. helyezett:

Megkaparintotta a gyerkőc és addig nyomogatta, míg letiltotta a készüléket. A rekord, amiről hallottunk eddig 53 év volt, de azért egy néhány napos letiltás is éppen elég kellemetlen tud lenni egy céges mobil esetén.

Az elmúlt időszakban kellett amiatt telefont törnünk, hogy a főnök meg ne neszelje, hogy egy sérült kijelzőt és egy teljes körű letiltást eszközölt a 9 hónapos pelushuszár a céges iPhone-on. :D

img_4653.JPG

4. helyezett:

„Lelökte a csajom genyó macskája!”

Ügyfelünk párjának a cicája rendkívül öntörvényű. Ha nem kapja meg a jutalom falatokat hajlamos gonoszkodni. A telefon is így járt, amikor a szekrény polcáról lelökte a cicus.  

A macskák köztudottan szeretnek lepiszkálni dolgokat, ennek most a szerencsétlenül, pont egy fém széklábra eső telefon lett a vesztese.

Ripityára tört, de szerencsére le lehetett róla minden fontos adatot menteni.

 img_4656.JPG

A bronzérmes:

Az esti tapsolás során kiesett a 3. emeleti erkélyről, miközben szólt rajta a Nélküled. A ripityára tört eszközről természetesen nem volt biztonsági mentés, viszont futott rajta egy speciális, egyedi fejlesztésű céges app, ami a mindennapos munkához nélkülözhetetlen volt.

Szerencsére a nyers fájlok hibátlanul helyreállíthatóak voltak, így egy új Samsungon folytathatta a munkát ügyfelünk.

 44985077_710679105974324_5545071506649776128_n.jpg

Az ezüst érmes:

A dobogó második fokára egy különleges készülék állhat fel, amelyet szabályosan kivégeztek egy szerencsétlen baleset során.

Szerencsétlenségére leesett az asztal mögé, és véletlenül megegyengették a gurulós konténerrel, mert azt hitte a gazdája, hogy valami papírba akad a lába és lendületesen rátolta még néhányszor mire megnézte miben is akadt el…

 101002011_252635882745320_1248870416869490688_n.jpg

 

Arany érmes pedig:

„Épp egy isteni tárkonyos ragulevest főztem, amikor hívott egy ügyfél… Mivel foglalt volt a kezem a vállam és a fejem közé szorítva telefonáltam…Aztán megtörtént a baj és a mobilom a levesben kötött ki. A barátom gyorsan szétszedte, kiszárította, működött is, aztán miután töltőre tettem égett szaga lett és kikapcsolt…”

 img_4654.JPG

 

 Különdíjasunk:

 

Igaz, hogy nem a home office során, hanem onnan kiszabadulva az edzőteremben lelte halálát. A Huawei P30 PRO- elhalálozását nem is gazdája, hanem az egyik edzőtárs okozta egy a kezéből kicsúszó és többször pattanó súlyzóval. Órási mázli, hogy az alaplap nem tört el, így szoftveresen menthető volt róla minden fontos jegyzet, Viber üzenet és adat.

 101775560_564028084313103_177529067271094272_n.jpg

 

Neked is van hasonló sztorid? Írd meg kommentben!

Így védd meg az adataid a mobilodon:

A telefonod már régen kinőtte az eredeti funkcióját, és nem csak egy kapcsolattartási eszköz, hanem a legintimebb tárgyaid egyike.

Tudsz vele fizetni, tele van a személyes adataiddal, a legmélyebb gondolataiddal, az összes jelszavaddal, gyakorlatilag a teljes digitális profilod benne van.

Ha valaki megszerzi, vagy feltöri szinte bármit tehet veled. Ezért nem mindegy mennyire vagy tudatos felhasználó, hogyan óvod meg a készüléked és az adataid!

Tovább olvasom

2020-ban 85 éves az orsós magnó!

1935-ben, a Berliner Funkausstellung hangtechnikai világkiállításon mutatta be az AEG az első szalagos magnót, BASF mágnesszalaggal. A készüléket Eduard Schüller német mérnök fejlesztette ki.

Ekkor még a szalag is nagyon gyermekcipőben járt. 1932-ben fejlesztette ki még a papíralapú mágneses szalagot a BASF mérnöke, Fritz Pfleumer. A két technikai vívmány, és az őket jegyző vállalatok kéz a kézben hódították meg a világot.

A szalag fejlesztését is ez az együttműködés ösztönözte, alig 3 év kellett hozzá, hogy a papír alapú megoldást műanyagra cseréljék. Ettől a hangminőség is, illetve a szalag élettartama, strapabírása is sokat javult.

Tovább olvasom

Recovery Stick- a törölt adatok megmentője?

Pénztárca, mobil, lakáskulcs… minden más pótolható!- biztosan Neked is ismerős a reggeli mantra indulás előttről, hogy minden fontos meg van-e. Időnként, amikor ez tudatosul bennem megkérdezem magamtól:

Hogy a csudába tudott néhány évtized alatt láthatatlan láncra verni bennünket az a kütyü?

Úgy, hogy az élet SZINTE MINDEN területére beférkőzött. Nem csak kommunikálunk vele, hanem navigálunk, vásárolunk, játszunk, mozizunk, közösségi életet élünk, informálódunk…Függünk tőle, és a rajta tárolt adatoktól!

Következésképpen vigyáznunk kell rá, de az ördög sajnos nem pihen.

 

Hogyan vesznek el az adatok a telefon memóriájából?

Tovább olvasom

Filter vs. retusálás

Ahogy egyre jobban fejlődik a technológia, egyre több dologban kapunk egyszerű „zsebmegoldásokat”. Ilyen a képek szerkesztése is, ahol nagyon egyszerű filterekkel néhány kattintással teljesen át lehet alakítani egy képet. (most nem a kiskutya füles és boszi kalapos filterekről beszélünk, hanem a képhibákat javítani célzó típusokat)

Alapvetően a filter is egyfajta retusáló eszköz, használatában viszont érdemes megkülönböztetni a két fogalmat.

 

A modernből vagányat

 

Tovább olvasom

Hogyan ne ajándékozz digitalizált emlékeket?

Nincs is annál meghatóbb közös élmény, mint amikor a család apraja-nagyja összegyűlik a nappaliban a házassági évfordulóra és egy bögre forró csoki mellett bedobják a lejátszóba anyuék nászutas videóit, amit épp most digitalizáltatott Apa az Emlékmentőnél ajándékba. 

Tovább olvasom

Hogyan digitalizáld otthon a VHS kazettáid?

Hogy lehet-e otthon digitalizálni a régi VHS kazettákat?

Hát még szép! Attól függően, hogy mennyire vagy műszaki beállítottságú sokféle módon lehet kivitelezni. (Bár nem akarom lelőni a poént, de a legtöbb esetben nem javasoljuk, hogy időt, energiát és pénzt áldozz erre…jobban jársz, ha inkább fagyizol egy jót a gyermekeiddel és ezt a hálátlan feladatot meghagyod annak, aki ért hozzá.)

Vannak egészen alap eszközök, és professzionálisabb módszerek is a digitalizáláshoz.

Tovább olvasom

3 lifehack Androidos telefonhoz

Úton útfélen, folyamatosan nyomkodjuk a telefont, ezért nem mindegy mennyire ismered jól a készüléked, és kihasználod-e minden rejtett szuperképességét.

Mert van neki, nem is egy!

Összeszedtünk 3 érdekes trükköt, ami megkönnyítheti az életed az androidos telefonoddal. Fontos: nem biztos, hogy mindegyik tipp minden készüléknél működik. Ki kell próbálni őket! (és lehet, hogy egy picit másképpen hívják az adott funkciót, olvasd el figyelmesen a beállítási lehetőségeket!)

1.      Értesítések elrejtése a kíváncsi szemek elől

Sokat utazol buszon, villamoson, vagy egyszerűen csak nem akarsz mindent a kollégák orrára kötni? Van megoldás, hogy az értesítések előnézetét elrejtsd a illetéktelen kukkolók elől.

Ehhez nem kell mást tenned, mint a Beállításokban megkeresni az Értesítések menüpontot. Itt pedig további beállítási lehetőségeket kell keresni (fogaskerék, 3 pont, Speciális menü, újabb Beállítások menü, de az is előfordulhat, hogy applikációnként kell beállítani).

Ebben a speciális menüben a Lezárási képernyő beállításait kell keresned, és ott kiválasztani azt, hogy Rejtse el a bizalmas tartalmat.

Így az értesítések csak azt fogják megmutatni a zárolt képernyőn, hogy kaptál néhány emailt, vagy üzenetet, de a feladóját és a tartalmát nem mutatja meg.

Kínos beszélgetéseket kerülhetsz el a funkcióval!

2.      SD kártya titkosítás

Mielőtt gondolkodás nélkül beállítod a plusz biztonsági funkciót 2 dolgot át kell gondolnod!

  1. csak a telefonon fogod-e használni a kártyát, mert ezzel a funkcióval összekötöd a mobilod és a kártyát egy titkos csatornával, és semmilyen más eszközzel nem fog újraformázás nélkül szóba állni a kártya. Ha számítógépre át szoktad tölteni a rá mentett képeket, ne állítsd be a funkciót, mert nem fogja a gép látni a tartalmát.
  2. van-e megfelelő biztonsági mentésed a telefonról. Mert ha beállítod ezt a funkciót, akkor egy esetleges készülék meghibásodás esetén MINDEN, A KÁRTYÁN TÁROLT ADAT EL FOG VESZNI. Nem lehet menteni. A biztonsági mentésekről bővebben itt!

Ha a fentieket alaposan átgondoltad, csak akkor állítsd be a funkciót.

A Beállítások menübe kell belépned, majd az SD kártya jelszó vagy titkosítás menüpontot megkeresni és létrehozni a titkosítást.

mk3s3o3p07.jpg

3.      Fotózás fülessel

Gyakran érzed azt, hogy túl rövid a kezed, vagy épp rendszeresen mozdulnak be a képeid a képernyő megbökésétől fotózás közben?

Van megoldás.

A legtöbb telefon és fotóalkalmazás támogatja a fülessel történő fényképkészítést.

Ehhez nem kell más tenned, mint bedugni a fülhallgatót, beállítani a telefont a megfelelő pozícióba, majd megnyomni a bedugott füleseden a megfelelő gombot.

Ez készülék típustól függően lehet a plusz-mínusz, vagy a hívás fogadására is használt dedikált gomb.

31hdfp7_ykl.jpg

Ha tetszettek a tippjeink, kövess minket a Facebook-on is további hasznos mobilos tartalmakért!

FRP Lock - átok vagy mentsvár?

 

Mit veszíthetsz, ha elhagyod, vagy ellopják az okostelefonod?

 

Nagyjából a fél életed. Fotók, videók, személyes adatok, e-mail és minden egyéb jelszót, hozzáférést. Azért ez nem kellemes, ha azt veszem, hogy átlagosan legalább 8-10 webes szolgáltatásod van, legalább 1-2 óra végig menni mindegyiken és jelszót cserélni (ha nincs kétlépcsős azonosításod, mert akkor a telefonod nélkül az sem fog menni).

Még ha most azt is gondolod, hogy ááá, nincs ezekben semmi érzékeny adat, amivel vissza lehet élni… akkor is gondolj bele, hogy milyen gyorsan kerülhetnek fel a fotóid szexportálokra, vagy próbálhatnak meg a bankkártyáddal fizetni, ha pl. volt egy Simple vagy iCsekk regisztrációd… 

Észrevétlenül a legfontosabb adattároló lett a mobil, amit igenis fontos védeni adatbiztonság szempontjából.

Az FRP Lock pontosan erre lett kitalálva.

 frpscreen.png

 

Az Android védelme

 

A telefonokat már a kezdetek óta védjük: pin kóddal, képernyőzárral. Azonban ezek a védelmi eszközök csak ideig óráig tartanak, ráadásul csak a legamatőrebb felhasználóktól.

Aki ellopja a telefonod vagy ért hozzá, vagy ismer olyat, aki ezeket a védelmi vonalakat könnyű szerrel ki tudja játszani.

Ezért vezették be a fejlesztők a Lollipop 5.1-es Android operációs rendszereknél az FRP Lock-ot, ami egy plusz biztonsági funkció, a személyes adatok titkosításával épít új védelmi vonalat.

 

Az FRP Lock felhasználóbarát funkciója, hogy a készülék üzembe helyezésekor, a Google fiók regisztrációja során, szinte észrevétlenül aktiválod az első használat során. És egyben ez a legnagyobb hátulütője is, hiszen sokan nem is tudják, hogy aktiváltak egy ilyen biztonsági eszközt.

Ami egészen addig nem baj, amíg:

  • nem akarod eladni a telefonod, vagy
  • nem sérül meg a készülék és nem kell róla adatot menteni.

 

Az első eset azért baj, mert ha nem tudod, hogy aktív ez a szolgáltatás, akkor hiába készítesz a telefonon egy gyári beállítások visszaállítását, nem fogja engedni üzembe helyezni újra a telefont, amíg a Te fiók adataidat nem adják meg rajta újra.

Ez az esetek többségében csak egy kis kellemetlenség, ha tudod a telefonon megadott Google fiók adatait, hiszen akkor csak be kell vele lépni, inaktiválni az FRP Lock funkciót és újra elvégezni a gyári beállítások visszaállítását.

A gond akkor van, ha nem tudod, hogy van ilyen funkció rajta és értetlenül állsz Te is és a vevőd is a tény előtt, hogy a telefon lezárta magát, és fogalmad sincs hogyan oldhatod fel.

 

A másik eset még ennél is kellemetlenebb hiszen, ha használat közben éri valami a telefonod: leejted, szoftveres hibája lesz, vagy épp beázik és csak adatmentéssel nyerhető ki belőle a rajta tárolt sok-sok adatod, akkor ismét bajban vagy.

A funkció nem csak zárolja a telefont, hanem titkosítja is az adatokat. Ez pedig az adatmentést is nehezíti. A legújabb Androidos rendszerek esetén el is lehetetleníti.

 

2 megoldás van gyakorlatilag:

  • vagy nem használod az FRP Lock funkciót, de azzal veszélyezteted a személyes adataid, ha véletlenül eltulajdonítják a készüléket
  • vagy használod a plusz védelmet, de rendszeresen készítesz biztonsági mentést a telefonodról vagy számítógépre/pendrive-ra vagy felhőbe.

(A felhőből is ki tudod magad zárni ezért érdemes is-is használni a biztonsági mentéseket.)

 

A legjobb, ha 3-6 havonta készül egy archív fájl egy biztonságos adathordozóra, és vagy egy független felhőbe feltöltve a nyers fájlokat, és mellette a telefonodon beállítod a biztonsági mentést a Google felhődbe is, ami automatikusan néhány naponta frissül.

Ha elakadsz a biztonsági mentések területén, segítünk! Katt ide, és nézd meg a mentési csomagjainkat!

 

Videó szabványok- számít, hogy hol vették fel a VHS-t?

Beteszed a lejátszóba a kazettát, és olyan fura dolgokat látsz, amit el se akarsz hinni:

  • a kép felső része átugrik az alsóra, ezért minden szereplőt megskalpolva látsz
  • a felvétel, amiről bizton tudod, hogy színes volt fekete-fehérben jelenik meg a TV-n, ráadásul a körvonalaknál fekete vízszintes csíkokat húz a kép
  • vagy ugyanígy a színes kép helyett fekete-fehéret látsz, amibe színes kockák ugrálnak fel

Ezek tipikus szabvány problémák a VHS kazetták esetén. Azaz a lejátszó nem tudja megjeleníteni a szalagon található információt, mert az máshogyan lett kódolva.

Jó, de mik ezek a videószabványok és mi a baj velük?

Tovább olvasom

Próbáltál már lapos tányérból levest enni villával? – Avagy amit a fájl formátumokról tudni érdemes

Az információnak, amióta világ a világ ezerféle formája létezik. Van a hang, amit hallunk, a fény és a tér, amit a szemünk lát, az illatok, szagok, amelyeket az orrunk-, az ízek, amiket a nyelvünk- és a különböző textúrák, hőmérsékletek, kémiai reakciók, amelyeket a bőrünk érez.

Évszázadok óta törekszik az emberiség arra, hogy a minket körülvevő világot leképezze, eltárolja magának valahogyan. Erre a célra hoztuk létre a bakelit lemezt, a videó kazettát, a diafilmet vagy éppen a telefonod.

Gondolj csak bele az ősember barlangrajzaiból hogyan lett reneszánsz festészet, majd az első fotográfia, ma pedig már lehet 400 megapixeles fotókat is lőni (16 bites TIFF fájl, 2,4 GB/db, a Hasselblad kamerájával készítve).

Ugyanazt az információt (amit a szemünk lát) örökíti meg más-más technológiával.

Tovább olvasom

Mi baj azzal, ha Gizike szkennelgeti a céges iratokat?

Ma már egyre több vállalkozás ismeri fel a fontosságát az iratok archiválásának. 

Egyrészt törvényi kötelesség is, másrészt üzleti érdek, hogy megfelelő rendszerben, áttekinthetően legyenek rendszerezve az egyes dokumentumtípusok. 

Külön-külön kimenő és bejövő számlák, banki bizonylatok, beszámolók, szerződések, bérpapírok és a többi... 

Ha már az alap szelektálás megoldott, jön a jogos igény arra, hogy ne csak rendezettség, hanem biztonsági másolat is legyen az archívumról. 

 

Tovább olvasom

A rettegett NAV ellenőrzés: mire figyelj oda?

Egy cég életében az egyik legnagyobb parafaktor, amikor megjelennek a revizorok, hogy szeretnének kicsit belenézni a céges iratokba. 

Természetes, hogy pánikot keltenek, hiszen egy apró kis részletkérdés is sok százezres mulasztási bírságba fájhat. 

A revizor célja, hogy megállapítsa az esetleges adóhiányt, ezért a bevételi és kiadási számlákat, nyugtákat egészen biztosan el fogják kérni. 

 

Tovább olvasom

Mi lesz most a Huawei felhasználókkal?

Tegnap este bombaként robbant a hír a Reuters jóvoltából: a Google megvonja az Android rendszert a kínai telefonmogul készülékeitől.

 

Az eddig töretlenül felfelé ívelő sikersorozatot ez a lépés egészen biztosan derékba fogja törni, és hamar elveszíti a kemény munkával elért 2. helyezését az okosmobilok eladási listájában a Huawei.

 

Az már egy jó ideje köztudott tény volt, hogy Trump nem szeretné, ha a kínai telekommunikációs cég részt venne az 5G technológia fejlesztésében. Ezen törekvéseit koronázta meg a múlt csütörtökön aláírt telekommunikációs hálózatok védelméről szóló rendeletével. Önmagában ez még nem jelentette a hattyú halálát a kíni mobilgyártó számára, de a következményei mindenképpen okot adnak a fejtörésre.

 

Tovább olvasom

Te is csak kirántod a pendrive-ot a gépből? Ne csináld...

Múlt héten készítettünk a Facebook oldalunkon egy mini felmérést arról, hogy a felhasználók leválasztják-e szabályosan a pendrive-ot, vagy csak kihúzzák a csatlakozóból amikor végig ér a csík...

A szavazók 2/3-a szabályosan választja le, a maradék egy harmadba pedig valószínűleg az ügyfeleink tartoznak. :)

Akik azzal jönnek be hozzánk, hogy legutóbb még jó volt a pendrive, de most ha bedugom a gépbe formázást kér, elvesztek róla a fájlok... 

eredmeny.jpg

Tovább olvasom

A mágnesszalagos varázslat

Talán még Te is emlékszel rá, hogy néhány éve a rádió hétvégi kívánságműsorát várta mindenki. Ekkor a magnó REC gombja felett egyensúlyoztunk, hiszen ilyenkor lehetett néha úgy felvenni a kedvenc zenénket, hogy „nem dumált bele” a műsorvezető.

A technológia alapja egy hordozó fólia és a rá felvitt mágneses filmréteg kettőse. A mágneses szalag különböző verziói hosszú évtizedekig egyeduralkodóak voltak az audiotechnikában.

cc.jpg

A kazettáknak számos varázslatos tulajdonsága volt (amelyeken ma már inkább csak mosolygunk):

  • a kattanás, amit a magnó adott, amikor a kazetta egyik oldalának a végére ért…
  • az egyoldalas kazik, amelyeket vissza kellett tekerni, gyakran egy ceruza segítségével, nehogy lemerítse a walkman-t…
  • a kazetta tokok, amiben soha nem az a kazi volt, mint ami rá volt írva…
  • a számítógép szerves része volt! Akinek nem volt a Commodore 64-es gépéhez kazettás meghajtója…
  • a jellegzetes recsegés, ami nélkül nem lehetett elképzelni egyetlen felvételt sem…
  • a tipikus elektromos zaj, amivé a gyűrődött részen változott a hang!

 

… és nem csak maga a szalag volt egy csoda!

A lejátszásukra használt eszközök fejlődése is hatalmas utat járt be!

Az orsós szalagok gigantikus lejátszói külön asztalt követeltek meg a szobában. Ráadásul szinte technikusi tudást igényelt a szalagok befűzése az orsókba és a megfelelő lejátszási sebesség megtalálása, merthogy ezek a finommechanikai eszközök 4-féle sebességben tudtak felvenni a szalagra hangot…

Aztán betört a piacra a sokkal könnyebben kezelhető CC, azaz a magnókazetta. Az első, egykazettás magnetofonok után, a duplakazettás magnók (elemes, boombox változatban is! -mint az alábbi a klipben),  a HIFI tornyok, a walkman-ek, a színes szivaccsal borított, kényelmetlen fülhallgatóikkal voltak a kor ikonikus felvevő/lejátszó egységei..

 

Milyen időtartamot ölelt fel a mágnesszalag fénykora?

Bátran mondhatjuk, hogy egy fél évszázadot.

Gyakorlatilag az orsós szalagok a 60-70-es éveket uralták, míg a könnyebben kezelhető, Compact Cassette, azaz a magnókazetta a 70-80-90-es évek meghatározó adathordozói voltak.

Orsós szalagok, magnókazetták, és diktafonkazetták lepték el a lakás minden pontját rajtuk ezernyi izgalmas felvétellel egészen a 2000-es évek elejéig, amíg a CD át nem kezdte venni a helyüket.

Mit is rejtettek ezek a mágnesszalagok?

  • rádiófelvételeket- ma is számtalan régi rádiókabarét, Szabad Európa rádió felvételt és Táncdal fesztivált mentünk róluk
  • családi eseményeket, beszélgetéseket- régen nem volt olyan esküvő, karácsony vagy keresztelő, amiről ne készült volna felvétel a jó kis Unitra magnókkal
  • nyelvi leckéket- hiszen az egyik legjobb „mélyen rögzítő” tanulási módszer a hallás utáni értés
  • megannyi iskolai eseményt, szavalást
  • koncertfelvételt (ezek jellemzően egy példányban létező műgyűjtői ritkaságok)
  • zenei válogatást, ami szenzációs korképet ad a 70-80-90-es évekről
  • verses vagy mesés gyerekkazettákat sőt:
  • még GERINCTORNÁT is!

A szalagok ezernyi csodát rejtenek, de sajnos eljár felettük az idő. Maga a hordozó felület rendkívül sérülékeny. A fólia vékonyságú szalagok könnyen gyűrődnek, szakadnak, amire talán Te is emlékszel még… Nem is lehetett annál nagyobb bajt elképzelni, mint amikor a gondosan beállított kazival elkezdted felvenni a kedvenc slágered és egyszer csak bekapta a szalagot a magnó és összegyűrte…

Mert a lejátszókat sokszor egyáltalán nem is tisztítottuk, vagy a szíjhajtásos magnóknál megnyúltak a szíjak, ami mind-mind potenciális veszélyforrást jelent a sérülékeny adathordozóknak.

Ha nem tárolod megfelelően őket, akkor egy idő után előfordulhat, hogy penészesednek a szalagok, vagy éppen apró kis élőlényeknek adnak biztonságos otthont a kazetták. Éppen ezért érdemes még időben lépni, és a fontos felvételeket átmenteni digitális formába.

Ha még nálad is van otthon orsós szalag, vagy magnókazetta, ami igazi „történelmi” kincseket rejt, akkor ne habozz, hozd el hozzánk digitalizáltatni, mielőtt tönkremegy a szalag. Segítünk benne!

Segítség! Beázott a telefonom!

Lerágott csont a telefon beázása. Vagy mégsem? 

Nap, mint nap érkeznek hozzánk különböző vizes baleseteket elszenvedett készülékek, amelyekkel fogalma sincs ügyfeleinknek, hogy mit is kezdjenek.

 

Ezért is kell róla újra és újra beszélni. 

 

A víz és az elektromos kütyük nem barátok. Ha emlékszel még a fizika és kémia órai kísérletekre láthattad bizonyára, hogy a szabadon áramló elektronok a víz molekulákban és a vízben oldott ásványi anyagokban reakciókat váltanak ki. 

Méghozzá elég heveseket. 

Grátiszként pedig a víz kiváló vezető is, így nem csak a benne lezajló kémiai reakciók miatt nem szerencsés elektromos alkatrészekkel érintkeznie, hanem azért sem, mert könnyedén össze tud kötni úgynevezett rövidzárlattal olyan áram alatt levő alkatrészeket, amelyeket nem kellene. 

Márpedig a telefonod alaplapján vannak ilyenek. 

Üzemszerű működés esetén az áram csak a nyáklapon megadott áramútvonalakon keresztül mozoghat csak. Ha beázik, akkor ezeket össze-vissza tetszőlegesen köti össze a víz. 

A víz elpárolgása után pedig a belőle kicsapódó sók képeznek rövidzárakat az alkatrészek között. 

furcsi_az_adriaban.jpg

Ezt pedig nem szeretik a telefonok. És úgy általában más elektromos eszközök sem. Valahogy jobban érzik magukat úgy, ahogy a mérnökök megalkották. 

 

A fentiekből már láthatod, hogy az első és legfontosabb lépés egy beázás esetén, hogy amilyen gyorsan csak lehet, áramtalanítsd a telefont. 

Vedd ki az akkumulátort, vagy ha nem lehet akkor kapcsold ki a telefont. 

Oké, szárítgatom néhány napig, hétig a radiátoron, hajszárítóval, rizsbe temetve, akkor megúsztam? 

Nem. Nagyon nem. Egyrészt kicsi az esélye, hogy 100%-osan ki tudod szárítani (főleg a rizsben...). Másrészt a beázás pillanatában is érhette olyan rövidzár, ami végleg kioffolta a telefonod. 

Harmadrészt pedig, ha sikerül is az összes nedvességet kiszárítanod, valószínűleg csapódtak ki ásványi sók, amelyek visszamaradó rövidzárakat okoznak. (elég ritka, hogy desztillált vízbe esnek a telefonok, jellemzőbb a csap-, a folyó- vagy  a tengervíz...)

Ilyenkor csak úgy van esélye a telefonodnak, ha szakszerűen szét van szerelve, alaposan  megtisztítva a sóktól is. 

img_6019.JPG

Lehet, hogy utána még használható lesz a telefon, de azért jobb, ha ilyenkor mindent mentesz felhőbe is. (és a legjobb, ha lementetsz mindent a telefonról azonnal.)

 

Ha beázott a telefon még véletlenül se dugd fel tölteni! Robbanásveszélyes lehet a zárlatos akkumulátor!

 

 

Most már tényleg nem nagyon van lehetetlen az adatmentésben!

Nincs annál elkeserítőbb, mint amikor a pótolhatatlan fájlokat tartalmazó munkaeszközeink dobják be a kulcsot.

Legyen az egy számítógép, egy pendrive, vagy épp egy mobil.

Főleg, ha a rajta tárolt adatok sehol máshol nincsenek lementve:

  • figyelmetlenségből
  • sietség miatt
  • para miatt
  • technikai korlátok miatt
  • vagy bármi másért.

Ez egy igazi hazárd játék, ami balul is el tud sülni. Így járt Ádám is, aki egy ripityára tört Samsung telefonnal érkezett hozzánk.

Tovább olvasom

A VHS rulett: mi van a szalagon ballagás, vagy Barbie pornó?

A régi adathordozók esetén mindig ott a nagy kérdőjel, hogy vajon mi van rajtuk. A legtöbbször fel vannak ugyan címkézve a kazetták, szalagok, de huszon- harminc év távlatából már elég nehéz hinni a feliratozásnak. Főleg, ha nem te készítetted, és már nincsen lejátszó hozzá, hogy belenézz.

 

Nagyon sok olyan családinak hitt felvételt hoznak be hozzánk, amin aztán TV-ből felvett filmek, mesék vagy éppen felnőtt tartalom található. 

Az is rendkívül változatos formában. A mesefilmek 18 karikás változatától elkezdve a hang alámondásos Barbie baba pornóig sokféle remek anyaggal találkoztunk már.  

 3042430-poster-p-1-hello-barbie-talking-toy-toytalk_0_0.jpg

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása