Miért lassul be az Androidos telefon?

Amikor megveszel egy új telefont még szupergyors, mindent szempillantás alatt megcsinál. Aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy egyre döcögősebben mennek a dolgok. 

Lassabban tölt be, többet gondolkozik az egyes műveletek előtt. 

Többféle oka is lehet ennek a jelenségnek. 

Az egyik az, hogy eljár az idő  a hardver felett, és egyszerűen már kevés lesz az újabb szoftverek futtatásához. 

Ugyanakkor a néhány éves telefonoknál is megfigyelhető a jelenség. 

És ugye mennyire bosszantó? 

Sokszor még a hűségidő lejártáig se bírják ki a készülékek a normál működést. 

Az ilyen szoftveres lassulásoknak a legtöbbször egészen egyszerű magyarázata van, és az nem feltétlenül az, hogy a gyártó direkt lassítja a frissítésekkel a készüléked. 

jetpack_logo.png

Noha lehetséges, hogy időnként csinálnak ilyen csalafinta dolgokat, de azért ezt elég ritkán sikerül rájuk bizonyítani. :) Ezért induljunk ki abból, hogy nem csinálnak ilyen csúnya dolgokat. 

De akkor mégis mi történik?

A legtöbbször a felhasználó, azaz Te meg én történünk. Vagyis az, ahogyan használjuk a telefont. Mire is gondolok? 

  • 1. ok:

A túlzott biztonság. Sokan úgy vannak vele, hogy egy vírusirtó, nem vírusirtó. Ezért 2-3 app-ot is feltelepítenek a készülékre. Ezzel csak az a baj, hogy mindegyiknek van egy saját kis adatbázisa, amelyben a veszélyes kódrészlet mintákat tárolja. Ez alapján ismeri fel a kártékony fájlokat a telefonon. Ha 2-3 ilyen programod is van, akkor már sejtheted, hogy folyamatosan egymás adatbázisán fognak rugózni, és egy csomó téves riasztással terhelik az operációs rendszert... 

 

  • 2. ok:

A túlzott tisztaságmánia. Az Android nyitott kódrendszerének egyértelmű hátránya, hogy sok felesleges fájl is keletkezik, amelyeket időnként egy tisztító programmal érdemes letörölni a telóról. Ha több ilyen programot is telepítesz, ők a háttérben folyamatosan ellenőrzik, hogy milyen felesleges fájlok vannak a készüléken, hogy jelezni tudják neked, hogy ideje lefuttatni a programot. Ha több ilyen app is fut a háttérben, feleslegesen foglalják a processzort és a memóriát, ettől pedig lassul a készülék. 

 

  • 3. ok: 

A túlzott kihasználtság. Ahogy halad előre az idő egyre több app-ot töltünk le, egyre több fotót, videót, zenét és egyre nagyobb chat fájlokat tárolunk a készüléken. És egyszer csak az operációs rendszer besokall, nem tudja már hova szét logisztikázni az éppen futtatott programok kódrészleteit a memóriában. Egyre tovább tart szabad helyet találni a futtatásukhoz, ezért lassul a készülék. Ennek az extra súlyos változata, amikor annyira megtelik a készülék memóriája, hogy a bekapcsoláskor induló fájlok számára sincs elég tárhely, és beragad a folyamatos újra indulásba, azaz a bootloop-ba a készülék. 

android-security-1.jpg

Ha tutira akarsz menni, akkor:

  • bőven elég 1 vírusirtó
  • csak egy tisztító app-ot használj (általában a gyári tökéletesen megfelel a célra)
  • figyelj oda a tárhelyre, ne engedd, hogy 20% alá csökkenjen a szabad memória kapacitás, mert alatta komoly kihívásokkal kell szembe néznie az operációs rendszernek és a processzornak működés közben.