Titkosítás: beállítsd vagy sem?

Elsőre talán evidensnek tűnik, hogy ezt a plusz biztonsági funkciót beállítsd a készülékeden, elvégre egyre többet hallani, hogy mekkora veszélyben vannak az adataink, mi mégis azt javasoljuk: gondold ezt át.

 

A titkosítás az Androidos készülékek egy plusz biztonsági funkciója, ami a megfelelő visszafejtési kulcs nélkül egy használhatatlan bithalmazzá varázsolja a telefonodon tárolt adatokat.  Ez az egész valahogy úgy működik, mint a Kódjátszma nevű filmből is ismert Enigma titkosító gépek. A fő különbség talán az, hogy ebben az esetben nem az üzeneteket, hanem a telefonon tárolt adatokat (fotók, videók, jegyzetek, névjegyek, jelszavak, accountok adatai, böngészési előzmények stb.) kódolja le a rendszer. Ahhoz, hogy meg tudd nézni őket a feloldáskor a készülék minden alkalommal „visszafejti” neked ezeket az adatokat.

A baj akkor van, ha elfelejted, vagy valamilyen okból törlődik, vagy megsérül (pl. egy szoftverhibának hála, vagy egy beázás során keletkező zárlat miatt) az ehhez szükséges visszafejtési kulcs (azaz a feloldó kód).

 

A titkosítás előnyei:

  • Ha gonosz kémek, vagy galád paparazzik ellopják a telefonodat, és megpróbálják feltörni akkor jó eséllyel nem mennek semmire. A titkosítás visszafejtéséhez kis túlzással végtelen sok opciót kellene tesztelni, de a legtöbb készüléken van beállítva próbálkozási limit, így 5-10-30 vagy akárhány sikertelen próbálkozás után a készülék végleg letiltja magát. És akkor bizony se ki-se be soha többé semmi.

 

A titkosítás hátrányai:

  • ha elfelejted, vagy resetelődik a jelszó/pin kód/feloldó minta/biometrikus azonosító, búcsút inthetsz az adatoknak
  • sok készüléknél lassulást és gyengébb általános teljesítményt okoz, hiszen plusz egy műveletet meg kell tennie minden egyes feloldásnál a készüléknek
  • ha bármi adódik a telefonoddal (pl. összetörik, vagy beázik), és le kellene menteni róla az adataidat, könnyen lehet, hogy nem jön össze a titkosítás miatt
  • ha meg akarod szüntetni a készülék titkosítását szinte minden készüléknél vissza kell állítani gyári állapotra azt, ami egyet jelent minden adatod végleges, és (jelenleg még) visszavonhatatlan törlésével.

 

Éppen ezért érdemes átgondolnod, hogy a készülékedet hogyan használod. Önmagában a feloldó kód, biometrikus azonosító is jelentős nehezítés, ha valaki ellopja a készüléked, és fel szeretné azt törni.

Mi alapvetően csak akkor javasoljuk a titkosítás beállítását is, ha kifejezetten érzékeny adatokat tárolsz a telefonod. De ebben az esetben is készíts róla rendszeresen biztonsági másolatot (és ne csak azt ami magától felmegy a felhőbe…) :)

titkositas.png