A mágnesszalagos varázslat

Talán még Te is emlékszel rá, hogy néhány éve a rádió hétvégi kívánságműsorát várta mindenki. Ekkor a magnó REC gombja felett egyensúlyoztunk, hiszen ilyenkor lehetett néha úgy felvenni a kedvenc zenénket, hogy „nem dumált bele” a műsorvezető.

A technológia alapja egy hordozó fólia és a rá felvitt mágneses filmréteg kettőse. A mágneses szalag különböző verziói hosszú évtizedekig egyeduralkodóak voltak az audiotechnikában.

cc.jpg

A kazettáknak számos varázslatos tulajdonsága volt (amelyeken ma már inkább csak mosolygunk):

  • a kattanás, amit a magnó adott, amikor a kazetta egyik oldalának a végére ért…
  • az egyoldalas kazik, amelyeket vissza kellett tekerni, gyakran egy ceruza segítségével, nehogy lemerítse a walkman-t…
  • a kazetta tokok, amiben soha nem az a kazi volt, mint ami rá volt írva…
  • a számítógép szerves része volt! Akinek nem volt a Commodore 64-es gépéhez kazettás meghajtója…
  • a jellegzetes recsegés, ami nélkül nem lehetett elképzelni egyetlen felvételt sem…
  • a tipikus elektromos zaj, amivé a gyűrődött részen változott a hang!

 

… és nem csak maga a szalag volt egy csoda!

A lejátszásukra használt eszközök fejlődése is hatalmas utat járt be!

Az orsós szalagok gigantikus lejátszói külön asztalt követeltek meg a szobában. Ráadásul szinte technikusi tudást igényelt a szalagok befűzése az orsókba és a megfelelő lejátszási sebesség megtalálása, merthogy ezek a finommechanikai eszközök 4-féle sebességben tudtak felvenni a szalagra hangot…

Aztán betört a piacra a sokkal könnyebben kezelhető CC, azaz a magnókazetta. Az első, egykazettás magnetofonok után, a duplakazettás magnók (elemes, boombox változatban is! -mint az alábbi a klipben),  a HIFI tornyok, a walkman-ek, a színes szivaccsal borított, kényelmetlen fülhallgatóikkal voltak a kor ikonikus felvevő/lejátszó egységei..

 

Milyen időtartamot ölelt fel a mágnesszalag fénykora?

Bátran mondhatjuk, hogy egy fél évszázadot.

Gyakorlatilag az orsós szalagok a 60-70-es éveket uralták, míg a könnyebben kezelhető, Compact Cassette, azaz a magnókazetta a 70-80-90-es évek meghatározó adathordozói voltak.

Orsós szalagok, magnókazetták, és diktafonkazetták lepték el a lakás minden pontját rajtuk ezernyi izgalmas felvétellel egészen a 2000-es évek elejéig, amíg a CD át nem kezdte venni a helyüket.

Mit is rejtettek ezek a mágnesszalagok?

  • rádiófelvételeket- ma is számtalan régi rádiókabarét, Szabad Európa rádió felvételt és Táncdal fesztivált mentünk róluk
  • családi eseményeket, beszélgetéseket- régen nem volt olyan esküvő, karácsony vagy keresztelő, amiről ne készült volna felvétel a jó kis Unitra magnókkal
  • nyelvi leckéket- hiszen az egyik legjobb „mélyen rögzítő” tanulási módszer a hallás utáni értés
  • megannyi iskolai eseményt, szavalást
  • koncertfelvételt (ezek jellemzően egy példányban létező műgyűjtői ritkaságok)
  • zenei válogatást, ami szenzációs korképet ad a 70-80-90-es évekről
  • verses vagy mesés gyerekkazettákat sőt:
  • még GERINCTORNÁT is!

A szalagok ezernyi csodát rejtenek, de sajnos eljár felettük az idő. Maga a hordozó felület rendkívül sérülékeny. A fólia vékonyságú szalagok könnyen gyűrődnek, szakadnak, amire talán Te is emlékszel még… Nem is lehetett annál nagyobb bajt elképzelni, mint amikor a gondosan beállított kazival elkezdted felvenni a kedvenc slágered és egyszer csak bekapta a szalagot a magnó és összegyűrte…

Mert a lejátszókat sokszor egyáltalán nem is tisztítottuk, vagy a szíjhajtásos magnóknál megnyúltak a szíjak, ami mind-mind potenciális veszélyforrást jelent a sérülékeny adathordozóknak.

Ha nem tárolod megfelelően őket, akkor egy idő után előfordulhat, hogy penészesednek a szalagok, vagy éppen apró kis élőlényeknek adnak biztonságos otthont a kazetták. Éppen ezért érdemes még időben lépni, és a fontos felvételeket átmenteni digitális formába.

Ha még nálad is van otthon orsós szalag, vagy magnókazetta, ami igazi „történelmi” kincseket rejt, akkor ne habozz, hozd el hozzánk digitalizáltatni, mielőtt tönkremegy a szalag. Segítünk benne!