Hogyan használd a mobilod háborús helyzetben?

A szomszédban zajló események kapcsán érdemes átgondolni, hogy a saját védelmed érdekében hogyan használod a mobiltelefonod. Egyre több hír szól arról, hogyan zajlik a fronton és a kibertérben párhuzamosan a hadviselés. Ezért is kell beszélni a mobiltelefonokról, a helyes használatukról ilyen helyzetben. 

hogyan_hasznald_a_mobilod_haborus_teruleteken.png

Az elmúlt napokban láthattuk, hogy a Google és a Facebook is tett lépéseket annak érdekében, hogy a békeidőben hasznos kényelmi funkcióit ne lehessen egy háborús helyzetben visszaélésekre felhasználni, de azért ez még messze nem elég, ha a felhasználók nem tudják hogyan védjék meg magukat az online világból eredő veszélyekkel szemben. 

 

A tech óriások igyekeznek az élő forgalmi adatok és a személyes profiladatok elérhetőségeit korlátozni, de attól még a háborús területen lévő civilek nem dőlhetnek hátra, mert a technológia nagyon is ellenük fordítható, és bárki kerülhet célkeresztbe.

Miért veszélyes a mobilod?

Noha a mobiltelefon egy nagyon fontos kommunikációs eszköz, egyben egy élő nyomkövető is. Ezzel pedig elárulja, hogy merre jársz, kikkel vagy együtt. Azaz segíthet felfedni az óvóhelyeket, vagy más csoportosulásokat az ellenséges csapatok számára.

Ezért az egyik legfontosabb teendő, hogy átnézd az applikációid, és ahol csak lehet tiltsd le a helyzet adatokhoz való hozzáférést.

Persze ez nem minden esetben jelenti azt is, hogy valóban nem fog hozzáférni az app a helyzetedhez, de kiindulásként át kell nézni. 

Próbáld meg a lehető legtöbb ideig kikapcsolni a mobil adatforgalmat, és akár a telefont is. Beszélj meg a szeretteiddel egy adott időszakot, amikor bejelentkeztek egymásnál, és azon kívül lehetőség szerint kapcsold ki a készüléket. Fontos tudnod, hogy egyes készülékek kikapcsolt állapotban is küldenek a központba helyadatokat. Ilyen pl. az iPhone is, ha be van állítva az iCloud fiók és a készülék keresési funkció. 

 

Ha óvóhelyen vagy másokkal, beszéljétek meg, hogy mikor ki használja a készülékét, és lehetőség szerint azt is a lehető legrövidebb ideig tegyétek. Ezzel el tudjátok kerülni, hogy felfedezzék, hogy többen vannak egy helyen. 

Ha van rá mód, a mobil használat során is minél kevesebb készüléket használjatok. Ha egy helyszínről sok különböző készülék jelentkezik fel a hálózatra az akkor is gyanús, ha időben nem egyszerre történik ez. 

Egy rövid hívásra kérd el valaki telefonját (vagy add kölcsön a sajátod), és a híreket is lehetőleg egy ember kövesse és olvassa fel. 

Ahogyan a katonai tájékoztatások is kérik, a csapatok mozgásáról, stratégiai pontokról, eszközökről se szöveges, se multimédiás információkat ne ossz meg se nyilvánosan, se privát beszélgetésekben.  Sőt, telefonbeszélgetésben se, mert akár az is lehallgatható. 

Ugyanígy kerüld a felvételek készítését is, így ha “elkapnak” nem lesz terhelő bizonyíték ellened, így nagyobb esélyed van túlélni.

Ahol lehet, válaszd az olyan kommunikációs csatornákat, ahol van azonnali üzenettörlés, eltűnéses mód (pl. Messenger eltűnéses mód). 

Az applikációkat érdemes abból a szempontból is megvizsgálni, hogy az egyes programok mely országból származó fejlesztők munkája. Így a támadó országhoz, illetve a szövetségeseihez köthető appokat érdemes ilyenkor letörölni, hogy minimalizáld a kockázatokat. 

Legyél kritikus és megfontolt. Ma már a háborúkat nem csak fegyverekkel, hanem információkkal is vívják. Az online térben nagyon gyorsan tudnak terjedni a dezinformációk, ezért fontos, hogy megbízható hírforrásokat kövess és ellenőrizd le a tényeket. Ha több megbízható forrás is megerősíti, akkor higgy csak el dolgokat.