Így védd meg az adataid a mobilodon:

A telefonod már régen kinőtte az eredeti funkcióját, és nem csak egy kapcsolattartási eszköz, hanem a legintimebb tárgyaid egyike.

Tudsz vele fizetni, tele van a személyes adataiddal, a legmélyebb gondolataiddal, az összes jelszavaddal, gyakorlatilag a teljes digitális profilod benne van.

Ha valaki megszerzi, vagy feltöri szinte bármit tehet veled. Ezért nem mindegy mennyire vagy tudatos felhasználó, hogyan óvod meg a készüléked és az adataid!

Ha még nem érzed a súlyát a dolognak, akkor szerencsés vagy, mert:

  • nem éltek vissza a fotóiddal az interneten,
  • nem vásároltak a bankkártyáddal a tudtod nélkül,
  • nem léptek be a Facebook profilodba és nem üzengettek senkinek vagy nem posztolgattak a nevedben
  • nem terhelték meg a telefon előfizudat valami lemondhatatlan napi horoszkóp szolgáltatás horror díjával
  • nem lopták el a kontaktjaid adatait és nem kezdték el őket a nevedben spammelni
  • nem veszítetted el a munka dokumentumaid

… és a visszaéléseknek csak a képzelet szabhat határt. Bármikor beállíthatnak hozzád a rendőrök, hogy egy bűncselekménnyel gyanúsítsanak meg az elveszett/ellopott (vagy eladott, de nem jól letörölt) mobilod miatt.

 oleg-magni-e7fyflsy9km-unsplash.jpg

Hogyan védd meg az adataid a mobilodon?

 

  1. Csak a Play Áruházból vagy az App Store-ból tölts le app-okat!
    Ez sem 100% garancia, hogy nem kapsz be egy zsaroló vagy adathalász vírust, de sokkal kisebb az esélye, mintha a netről töltenél valamit le. Ha találsz egy szimpi játékot a neten, mindenképp keress rá az app boltban, ne onnan töltsd le. Ha nincs belistázva, annak nyomós oka van!
    És ha már letöltesz: vess egy pillantást az app értékeléseire is. Nem árt elolvasni másoknak mi a véleménye az adott programról.

 

  1. Használj vírusirtót!
    Szintén nincs 100%-os védelem, de sokkal kisebb a kockázat, ha használsz vírusirtót. Ezt az Eszközkarbantartóban is beállíthatod, vagy az Áruházból tölthetsz le. Pl. az Avastot, vagy a Kaspersky-t. Egyes vírusirtók képesek a csaló telefonszámokat felismerni és figyelmeztetnek rá, vagy rögtön blokkolják is a hívást. Érdemes bekapcsolni, vagy a nagyon hosszú, chilei telefonszámokat fel se venni inkább.

 

  1. Jelszó és képernyőzár!
    Nem a mindennapjaid megkeserítésére vannak kitalálva, hanem arra, hogy megvédjenek az illetéktelen felhasználóktól. A biometrikus azonosítók mellett (arckép, ujjlenyomat) mindig használj jelszót is. És az ne az 1234 legyen. Az nem jelszó. Legalább 6-8 számjegy legyen, ami nem a születési dátumod.  Legjobb a betű-szám kombináció, ha engedi a rendszered, ha nem akkor pedig egy viszonylag nehezen kikövetkeztethető számsor legyen. A jelkódnál a tipikus beállítások az L, Z, N, S, 2, és a 7. Kerüld a használatukat és/vagy vigyél csavart a minta lerajzolásába például úgy, hogy visszafelé rajzolod.

 

  1. Ellenőrizd az applikációk jogosultságait! Havonta 1 alkalommal érdemes negyed órát rászánni, hogy a nem használt appokat letörlöd, és átnézed melyik app mihez fér hozzá. A legbecsületesebb programok is tonnaszám öntik az adatokat a big datákba, nem árt, ha tudod rólad nagyjából mit közvetít a zsebedbe épített áruló.

 

  1. Az e-mailezés íratlan szabályai! Nem csak mobilon érvényes, hanem bármely eszközön: e-mailben nem küldünk jelszavakat, belépő azonosítókat, belépő linkeket együtt. Ha muszáj elküldeni az adatokat, használj legalább két külön csatornát: pl. az azonosítót e-mailben, a jelszót SMS-ben továbbítsd.
    Szintén nem érdemes össze-vissza minden linkre rákattintani, amit csak kapsz e-mailben. Viszonylag kicsi az esélye, hogy van egy nem ismert arab vagy amerikai nagybácsid, aki egy közepesen nagy sziget árát hagyta Rád örökségül…

 

  1. Az apró betűs részek! Kezeket fel, aki valaha is elolvasott egyetlen egy ÁSZF-et is mielőtt letöltött egy app-ot!? Nem szoktuk, pedig az apró betűs részben van a kutya általában elásva: vagy azzal, hogy csak egy demo/trial verziót tölthetsz le ingyenesen, vagy azzal, hogy csúsztatva indul az előfizu- legyen gyanús, ha bankkártya adatokat kér az app, vagy app-on belüli vásárlást ír az áruház-, vagy azzal hogy boldog-boldogtalannak a hirdetésével tele van, és/vagy továbbítja az adataid. Nincs olyan, hogy INGYEN. Valamivel mindig fizetsz az app használatáért, csak nehogy egy lemondhatatlan szexvideó előfizetéssel tedd mindezt!

 

  1. Netbank beállítások! Állítsd be az app-ban, vagy kérd a bankodtól, hogy minden tranzakcióról kapj értesítést, akár SMS-ben, akár a mobilbankon keresztül. Inkább költs rá néhány 100 Ft-ot havonta, mint egyszer arra eszmélj az ATM-nél, hogy elpárolgott a számládról a pénzed! Az értesítésnek köszönhetően viszonylag hamar észre fogod venni, ha baj van!

 

Lehetne 8. pont is, de inkább külön vesszük: az operációs rendszer frissítéseket.

Frissítések

 

Érdemes odafigyelni a piros kis egyesekre a beállítások ikon sarkában, mert a biztonsági frissítések hasznosak. Nincs elsőre tökéletesen megírt rendszer, és a hackerek sem tétlenkednek. Folyamatosan toldozzák-foltozzák a rendszereket.

Amikor kijön egy új frissítés: várj 1-2 napot, amíg a béta tesztelők kipróbálják, mert előfordul, hogy nem sikerül annyira jól a frissítés…

Többek között az LG és az iPhone is dobott ki olyan biztonsági frissítést, ami bootloop-ba  lőtte a telefonokat, és bizony meg kellett várni a frissítés frissítését a megoldásért (amit pl. az LG-nél a mezei felhasználó nem is tudott elindítani sem…).

 

Mielőtt egy ilyen rendszerfrissítést ráengedsz a készülékedre nem árt egy biztonsági mentést készíteni, és nem csak a felhődbe. Szélsőséges esetekben a felhő fiókot is nullára szinkronizálhatja a frissítés. Szerencsére ilyesmi nagyon ritkán fordul elő, de az ördög nem alszik, és ahogy Murphy mondta: ami elromolhat, az el is fog.