Mi lesz most a Huawei felhasználókkal?

Tegnap este bombaként robbant a hír a Reuters jóvoltából: a Google megvonja az Android rendszert a kínai telefonmogul készülékeitől.

 

Az eddig töretlenül felfelé ívelő sikersorozatot ez a lépés egészen biztosan derékba fogja törni, és hamar elveszíti a kemény munkával elért 2. helyezését az okosmobilok eladási listájában a Huawei.

 

Az már egy jó ideje köztudott tény volt, hogy Trump nem szeretné, ha a kínai telekommunikációs cég részt venne az 5G technológia fejlesztésében. Ezen törekvéseit koronázta meg a múlt csütörtökön aláírt telekommunikációs hálózatok védelméről szóló rendeletével. Önmagában ez még nem jelentette a hattyú halálát a kíni mobilgyártó számára, de a következményei mindenképpen okot adnak a fejtörésre.

 

A fekete listára kerülés hatására a Google által felmondta a licence szerződéseit a Huawei-jel. Ennek értelmében a kínai gyártó ezentúl csak a nyílt forráskódú Android rendszereket érheti el, a felhasználói pedig nem kapnak frissítéseket.

 

Talán az operációs rendszernél is nagyobb baj, hogy a lépéssel minden bizonnyal elveszítik a felhasználók a Google éra legkedveltebb szolgáltatásait is, mint a Gmail-t, Google Maps-et, Google Naptárt és a Google Play Áruházat is. Azaz szinte minden okos funkciót egyszerre rántanak ki a készülékek lába alól.

 

Az, hogy ez a jelenleg üzemben levő készülékek esetében annyi biztos, hogy a Google szolgáltatásokból nem tiltják ki őket, azonban frissítéseket már nem fognak kapni, azaz nagyon rövid időn belül használhatatlanná fognak válni a forgalomban levő Huawei telefonok.  

Az új készülékeknél pedig a Google az alkalmazások már nem is lesznek telepíthetőek.

 depositphotos_189309340-stock-video-huawei-logo-on-the-screen.jpg

Hogyan tovább?

A Huaweinek állítólag van B terve, ez a napokban bizonyosan ki fog derülni, hogy mit is takar pontosan, de addig is nézzük a lehetséges alternatívákat.

 

  • ha saját operációs rendszert fejleszt (állítólag 2012 óta dolgoznak rajta): üdvözöljük a tervet, de azért nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sok gigavállalat is belebukott már ebbe a próbálkozásba (pl. a Nokia a Symbian-nal, a Microsoft a Windows Phone-nal, a Samsung a Bada-val, vagy épp a Firefox), nem véletlenül vált mára 2 szereplőssé ez a piac. Nagyon sok idő, és pénz egy új platform felépítése, aminek a sikere azon múlhat, hogy visszakapja-e a Google szolgáltatásait, hiszen az emberek jelenetős része a kütyüin a Google hálójában él, és kisebb-nagyobb mértékben használja a szolgáltatásait. Ha pl. az e-mailjeit nem éri el a telefonján, vagy a Youtube-hoz nem tud hozzáférni jelentősen csökken az új platform iránti érdeklődés.
  • marad a nyílt forráskódnál: azaz lebutítva fut rajta ugyan Androidos operációs rendszer, de frissítések és a Google szolgáltatások nélkül a Zs kategóriás klónmobilok tudásszintjére süllyednek a tegnap délután még a világ élvonalába tartozott Huawei okosmobilok.

 

Őszintén szólva ezek a lehetőségek a felhasználókat nagyjából a mobiltelefonok őskorába fogják visszarepíteni hosszabb-rövidebb időre, így érdemes átgondolni a váltást.

A remek hardver, a szuper Leica kamerák mit sem érnek a megfelelő szoftverek, és frissítéseik nélkül.  

 

Mit tehetsz, ha Huawei telefonod van?

Egyrészt nem érdemes pánikolni, egészen biztosan lesz néhány hónapod arra, hogy átgondold a lehetőségeket, hogy a 300.000 Ft-os készüléked ne süllyedjen egy Windows Phone szintjére.

 

Egyrészt vannak úgynevezett főzött romok, amelyeket majd lehet telepíteni a készülékre. Ez egész fanatikus követőtábort fog felhúzni maga köré, akiknek a célja az lesz, hogy olyan romokat fejlesszenek, amelyek meggátolják, hogy a Play Áruház felismerje a telefon típusát.

B verzió lehet az APK fájlok letöltése (ez az Androidos alkalmazás telepítőcsomagja) és telepítése a készülékre, már ha nem lesz alapból tiltva a Huawei készülékekre való telepítése.

Ugyanakkor tudnod kell, hogy a főzött rom legnagyobb hátránya, hogy azonnal ugrik tőle a garancia, hiszen a használatukhoz bootloadert kell használni, amihez root jogra van szükség.

Ezeknél a drága eszközöknél ez a megoldás alapos átgondolást igényel, és csak végső elkeseredésben, illetve a megfelelő szakmai tudással a tarsolyodban érdemes megpróbálkozni vele.

Főleg, hogy a főzött rom erősen instabil lehet, és sokszor a direkt, adott készüléktípushoz adott kényelmi funkciókat is lemossa.

Mielőtt egy ilyen mutatványba belevágsz, mindenképpen készíts biztonsági mentést.