Hogyan digitalizáld otthon a VHS kazettáid?

Hogy lehet-e otthon digitalizálni a régi VHS kazettákat?

Hát még szép! Attól függően, hogy mennyire vagy műszaki beállítottságú sokféle módon lehet kivitelezni. (Bár nem akarom lelőni a poént, de a legtöbb esetben nem javasoljuk, hogy időt, energiát és pénzt áldozz erre…jobban jársz, ha inkább fagyizol egy jót a gyermekeiddel és ezt a hálátlan feladatot meghagyod annak, aki ért hozzá.)

Vannak egészen alap eszközök, és professzionálisabb módszerek is a digitalizáláshoz.

Talán a legegyszerűbbek az adapteres megoldások, eggyel nehezebb a DVD felvevős, aztán már szinte csak a csillagos ég szab határt a műszerészkedésnek, az átjátszó kábelek, TBC szűrők, spéci videó-, hang és tunerkártyák tengerén (és innen már elég zsebbe nyúlós tud lenni), hogy a néhai felvételeidet számítógépen is meg tudd nézni.

Fontos tudnod, hogy a videókazettára rá van a szalaghiba, szalagzaj és a jelhiány is szépen mentve, ezért ha tunerkártyával akarod digitalizálni (ami egy antenna bemenő jellel dolgozik) mindenképpen szükséged lesz szűrőre is. Ez esetben érdemes tömörítetlen avi-ba bejátszani (1 órányi felvétel 80-100 GB is lehet!), utólag szűrni és konvertálni egy tömörítettebb formába. Szóval kell hozzá egy kis türelem és évek rutinja ehhez a megoldáshoz már.

Bármelyik mellett is döntesz, egészen biztosan szükséged lesz egy működőképes VHS lejátszóra. Kihívás elfogadva!  

  • Újat már nem találsz, mert nem gyártanak, de a használt piac oldalakon széles a kínálat 1-2000 Ft-tól 100.000 Ft-ig – kérdés, hogy vajon működik-e és milyen állapotban van.
  • +1 tipp: előtte nézd meg a kazettáid feltétlenül, hogy nem-e S-VHS, mert ahhoz más típusú lejátszó kell. Illetve azt is érdemes átgondolni, hogy vajon milyen szabvánnyal lettek a kazetták rögzítve, mert az NTSC-s és MESECAM-os felvételekhez szintén speciális típus kell.

 

vhs.jpg

Ha a DVD felvevő mellett döntesz, abból találsz belső HDD-s és DVD-re író típust is. A belső HDD-sről ki kell bányászni a felvételt majd, a DVD-re írós pedig 1 az 1-ben írja át lemezre a felvételt DVD formátumba. Ha a videót számítógépen is meg akarod őrizni vissza kell majd fejteni a lemezt.

A speciálisabb, számítógéppel összekötött megoldások pedig annyira sokrétűek eszköz és program tekintetében, hogy bele se kezdünk inkább, ahhoz már tényleg kell egy erős műszaki beállítottság.

Nem mondom, hogy egyiknek vagy másiknak ne lenne létjogosultsága, mert ha akkora szerencséd van, hogy a kazettáid patika állapotban vannak, és a lejátszód is remekül karban volt tartva, tökéletesen meg tudja feszíteni a szalagot, nem koszos, akkor lehet, hogy a leggagyibb adapterrel is szuper lesz a digitalizált felvétel (már, amennyire a VHS hatalmas, 720*576 pixeles felbontása élmény kategóriába megy).

De, ha nem… a legkisebb probléma esetén is hatványozódnak a gondjaid, ami egyre több idődet és pénzedet emésztheti fel.

Milyen kihívásokkal nézhetsz szembe?

  1. VHS lejátszót, pláne működőképes és jó állapotút, nem könnyű szerezni- persze, ha még megvan a régid és kiválóan működik, akkor simán lehet, hogy nyert ügyed van!

  2. Ha pl. a felvétel része, vagy egésze más szabvánnyal lett felvéve, mint amit a VHS lejátszód ismer: máris megskalpolt, fekete-fehér, néma vagy űrlényes effektekkel gazdagított felvételt kapsz.

  3. Ha jó a lejátszód, de az adapter, a kártya, a szűrő vagy akár az átjátszókábel hibájából (esetleg a lejátszó haláltusájának köszönhetően) elcsúszik a kép és a hang, komoly nehézségeid lesznek. Ezt vagy újra bejátszással tudod orvosolni (ha segít rajta), vagy egy szerkesztő programmal kell szétválasztanod a két sávot, majd összepasszintani őket újra. Rossz hír: az a tapasztalatunk, hogy a megcsúszott kép-hang szinkron esetén nem elég a hangsávot egyszer „szájra igazítani”, a legtöbb esetben a hangsáv több helyen eltérő arányú csúszásba kerül. Ezzel a hibával el lehet szórakozni néhány napot, hogy szoftveresen kijavítsd.

  4. Nagy kérdés a lejátszód állapota is, nehogy begyűrje, eltépje a szalagot. Nem árt alaposan kitakarítani digitalizálás előtt, és néha jó, ha látja valaki olyan is, aki ért a lelkivilágához karbantartás ügyileg.

  5. Ha a technika többé kevésbé rendben van, nekiláthatsz a digitalizálásnak. Valós időben. Azaz, ha 3 órás a kazid, akkor 3 órán át kell többé-kevésbé odafigyelned a lejátszóra, mert bármikor menet közben beüthet a krach.

72791013_707972863055776_4502679061260140544_n.jpg

Arról már szót sem ejtve, mi van, ha bármi gond van a kazettával:

  • penészes
  • belefolyt valami és összeragadt a szalag
  • elszakadt, begyűrődött (apropó, ha a lejátszó kapja el a szalagot nem is mindig olyan könnyű kibányászni belőle)

Ezeknek egy része akár cellux-al és speciális szalagtisztító folyadékkal orvosolható, ha elég belevaló vagy (és van segítséged… mert az áttekercselés egy ragacsos szalagnál akár 3 emberes mutatvánnyá is nőhet), de néha bizony kellenek a pótalkatrészek is, amit nem is olyan egyszerű beszerezni, nekünk elhiheted. �

Ha jobban belegondolsz, mire beszerzed a megfelelő technikát, összeműszerészkeded a hardvert és a megfelelő programokat, megtanulod a használatukat és bejátszod a kazettádat, már annyi időt és pénzt fecséreltél el, hogy eltörpül hozzá egy 5-6000 Ft-os digitalizálási költség.

Ne halogasd tovább a régi családi felvételek digitalizálását, mert a szalagok minősége folyamatosan romlik! Segítünk benne! Hozd be az üzletbe őket! (1065 Bp. Bajcsy-Zs. út 63.)