Nagy-Britanniában valami elkezdődött!

Vince Cable brit gazdasági miniszter bejelentette a helyi szerzői jogi szabályozás reformját. A legfontosabb változás, hogy engedélyezik a magán célú másolatok készítését és a tanárok a szerzői jog által védett anyagokat különböző készülékeken is használhatják.

A politikus közölte: nem csak közérdekről van szó, hanem gazdasági szempontból is ésszerű a szerzői jogi szabályozás átalakítása. A szerzői jogot úgy kell megváltoztatni, hogy a 21. század kihívásainak is megfeleljen. Hozzátette: biztos abban, hogy a törvény módosítása után az emberek az eddiginél jobban fogják tisztelni a szerzői jogot, ebből pedig a kreatív gazdaság is profitálhat.

A brit kormány 56 oldalas dokumentumban foglalta össze a legfontosabb változtatásokat. A felhasználóknak engedélyeznék, hogy a legálisan megszerzett tartalmakról - "szigorúan személyes használatra" - minden készülékükön digitális másolatot készítsenek. Kópia készülhet a zenei gyűjteményekről, az e-könyvekről és ezek átjátszhatók PC-re, táblagépre, okostelefonra vagy akár a felhőszolgáltatásokban lévő fiókokba is. Az oktatásban egyszerűbbé tennék a különböző licencek beszerzését és elősegítenék az új technológiák elterjedését, illetve könnyebb használatát. A digitális osztálytermek kialakítása érdekében a tanároknak lehetőségük nyílik arra, hogy diákjaiknak "biztonságos hálózatokon" keresztül hozzáférését nyújtsanak a szerzői jog által védett művekhez, tananyagokhoz. Ebből elsősorban a távoktatási intézmények profitálhatnak.

További fontos változás, hogy a filmek, hangfelvételek és a közvetítések anyagai, valamint a nyilvánosságra hozott kutatási adatok a nem haszonszerzést célzó kutatások esetében szabadon terjeszthetők, másolhatók és felhasználhatók, s ilyenkor nem kell külön kérni a jogtulajdonos beleegyezését. A múzeumoknak és a könyvtáraknak is lehetővé teszik, hogy minden olyan művet is digitalizáljanak, amely ugyan védett, de nem pótolható könnyen. A közérdek, vagyis a tartalom megőrzése ebben az esetben fontosabb, mint a szerzői jogtulajdonos érdeke. Cable azt reméli, hogy a módosításoknak köszönhetően a következő évtizedben a brit gazdaság akár 500 millió fontos pluszbevételre is szert tehet. A kabinet szeretett volna egy kiegyensúlyozott modellt alkotni, amely az összes fél jogait figyelembe veszi. 

forrás: sg.hu