Digitalizálják a vatikáni könyvtárat

vatican_1363170482.jpg_967x511

Digitalizálják a vatikáni könyvtárat

A vatikáni a világ egyik legrégebbi könyvtára, több mint nyolcvanezer kódexszel és 1,1 millió könyvvel. Ennek nagy részét most digitalizálni szeretnék az EMC segítségével, a becslések szerint több mint 2,8 petabájt tárhelyre lesz szükség az adatok tárolásához.

A könyvtárat 1448-ban alapították a Vatikánban, a digitalizálás célja, hogy átmentsék az utókornak az értékes ősi kódexeket és azokat a munkákat, amelyek máshol nem találhatóak meg.

A folyamatban számos egyetem és szervezet együttműködik, közte az Oxford Egyetem, a Polonsky Alapítvány, a Heidelberg Egyetem. Magáról a digitalizálásról már tavaly áprilisban döntöttek, de a tényleges munka csak most kezdődik majd.

A digitalizálandó dokumentumok között van a Sifra, az egyik legrégebbi héber nyelvű Tóra-magyarázat, amelyet a 9-10. században írtak, az egyik legrégebbi görög nyelvű biblia, de közte vannak Szophoklész, Platón és Hippokratész munkái is.

Az EMC által biztosított 2,8 petabájt ugyanakkor csak egy része a kilenc éves projektnek. A munka végén a könyveket elérhetővé teszik az interneten a kutatók számára.

Foráás: Index.hu