IOS-Iphone rövid ismertető

 

Az iOS az Apple Inc. mobil operációs rendszere, amelyet iPhone, iPod touch és iPad készülékekre fejlesztenek.

 

Apple sikerét a telefonhoz készített áruház (App store) hozta meg, melyben, 2009. június 6-án már több, mint 50 000 alkalmazás volt elérhető az iPhone-ra. Az App Store-ból való letöltések száma meghaladta az 1 milliárdot.

 

2012 márciusában már több mint 550 000 app volt elérhető az App Store-ból, és a letöltések száma meghaladta a 25 milliárdot.

 

 

 

Előnyei:

 

  • Könnyű kezelhetőség: Aki a régi nyomkodós (buta) telefonról újít be egy okos telefonra az is könnyedén akár pár hét alatt megtanulhatja kezelni, és minden beállítást képes lesz kezelni.

  • Prémium minőségi anyag használat: Ami fémnek néz ki az abból is van, ami pedig üvegnek, az pedig abból.

  • Jól megírt applikációk: Az Apple nem engedélyez olyan széleskörű hozzáférést a készülékek összetevőihez (kamera, és egyéb szenzorok), mint pl. az Android, de talán ennek is tudható be a kiszámítható működés.

  • Széleskörű kompatibilitás Apple termékekkel: Ha Apple termékeink vannak azok minden gond nélkül “látják” egymást a hálózaton, kommunikálnak, összeszinkronizálják az adatokat, nem kell őket párosítgatni, egyszerűen csak “működik” a rendszer. Amennyiben több Apple termékünk is van, és ha a telefonunk nincs a közelünkben vagy le van halkítva, és egy fontos hívást várunk, akkor a Continuity alkalmazás segítségével láthatjuk és kezelhetjük is egybe a hívást más készülékről, nem maradunk le semmi fontosról.

  • Hosszú terméktámogatás: Abban biztosak lehetünk, ha mondjuk Apple telefonunk van, még évek múlva is jönnek majd rá javítások, frissítések. Esetleg a hardver teljesítőképessége fog határt szabni a felhasználói élménynek előbb utóbb, hisz általában az újabb operációs rendszer változatok egyre erősebb processzort, és nagyobb memóriát igényelnek.

  • Biztonság: Mivel elég zárt rendszer, nem nagyon lehet személyre szabni, cserébe kiszámíthatóan fog működni. A gyártó egyre zárja be a kiskapukat, egyre kevesebb lehetőség van akárcsak a készülék függetlenítésére is már.

  • Optimalizáltság: Habár az Apple telefonok szinte mindig gyengébb hardverrel rendelkeznek mint a konkurens gyártók telefonjai, az operációs rendszer nagyon rá van optimalizálva, így a használat során ez fel se tűnik.

  • Family Sharing: ami annyit tesz hogy egy alkalmazás megvásárlását akár több személlyel megtudod osztani(max 6 személy) így nem kell többször is megvenni ugyan azt az alkalmazást egy családnak.

 

Hátrányok :

 

  • Sd kártyával nem lehet bővíteni -ez is a zárt rendszerrel van összefüggésben, egyrészt biztonsági kockázat, másrészt ha bővíthető lenne, nem lehetne annyival többért eladni a kicsivel nagyobb memóriával szerelt telefont;

  • Az ingyenes felhő nem túl nagy, mindössze 5 Gb, viszont havonta pár dollárért egyszerűen bővíthető több tíz gigabyte-tal.

 

  • Média anyagok másolása körülményes (csak iTunes használatával lehetséges)

  • Nem összekapcsolható más eszközzel pl: Android telefon Bluetoothon keresztül;

  • Drága eszközök, még pár év elteltével is;

  • Csak MAC rendszerről lehet alkalmazást fejleszteni.

 



 

Igaz, hogy prémium áron lehet hozzájutni ilyen készülékekhez, viszont megbízható társunk lesz a mindennapokban, elvégre mérnökök százai dolgoznak az Apple-nél azon, hogy imádjuk a készülékeinket!

 

Általában az emberek akkor jönnek iPhone-nal, ha régi mobilról vagy Androidról térnek át. Itt rendszertől függően sms-ek, névjegyek, a teljes gmail fiók és a multimédia (képek, videók, zenék) az,  amit át tudunk vinni az új telefonra 1 órán belül.
Egy alkalommal, kaptunk egy hibás kijelzőjű Iphone 4S-t, az azon lévő minden adatot át kellett költöztetni az új 6-osra. Szerencsére az érintőpanel működőképes volt, így a hibás kijelző nem akadályozott meg abban, hogy feloldjuk a telefont a személyes kóddal, és hogy összepárosítsuk a számítógéppel. Ezután már ment minden mint a karikacsapás, minden névjegy, Viber beszélgetés, SMS, és fotó/video is átkerült az új készülékre.

 

Betört, elromlott, vagy csak újat vettél? Ne mondj le az adataidról, az esetek többségében, ha a telefon bekapcsol, menthetőek az adatok, keresd az Emlékmentőt a Westendben!

 

 

Itt olvashatsz a mobil mentés szolgáltatásunkról bővebben:

https://emlekmento.com/hu/mentes-mobiltelefonrol/mobil-cim