Még a böngészési előzményeid se tartoznak a főnöködre!

Nagyon sokszor kap az ember céges eszközöket a munkájához: mobiltelefont, számítógépet. A legtöbb vállalat megengedi ugyan, hogy privát célokra is használd ezeket az eszközöket, de van olyan is, ahol ez tiltott. 

Mégis számos olyan információ lehet a céges eszközeiden, amelyek személyes adatnak minősülnek. Ezért a GDPR rendelkezéseinek értelmében kérheted ezek teljes körű törlését. 

Gondolj csak bele: a böngészési előzményeid, vagy az útvonaltervező applikációd milyen sokrétűen árulkodhat a szokásaidról, érdeklődési köreidről vagy éppen a szabadidőd eltöltéséről, amit nem feltétlenül szeretnél a vezetőd orrára kötni. 

És nem is kell. 

Mert a munkaidőn kívüli tevékenységeidről (hacsak nem sértik a cég üzleti érdekeit, vagy belső szabályzatait) nem vagy köteles beszámolni, azokért nem vagy számon kérhető, diszkriminálható a munkahelyeden. 

Ha pedig felmondtál, vagy elbocsájtottak pláne semmi közük a személyes adataidhoz. Éppen ezért kérheted a cégtől, hogy igazolja a visszaszolgáltatott céges eszköz teljes körű adattörlését (a jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a törlés módszertanát, a törlés időpontját, a készülék egyedi azonosítóját- pl. IMEI szám, és a törlés eredményét- milyen típusú és méretű fájlokat töröltek). Ha biztosra akarsz menni, a legjobb, ha magad végezteted el a törlést, és kifizetteted a céggel, de sokszor már csak a lelki békédért is megéri magán úton elintézni. 

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a személyes adatok törlése akkor is a cég kötelezettsége, ha a magán jellegű használat nem megengedett a protokoll szerint. Ennek a költsége a céget terheli jog szerint.  

 paper-3224643_1280.jpg

Mit jelent a végleges törlés?

  

Az informatika világában megkülönböztetünk törlést  és végleges törlést. Előbbi esetben csak annyi történik az eszközödön, hogy az operációs rendszer a boot táblában megjelöli az adott adat fizikai helyét felülírhatóként. A boot tábla az a valami, ami segít az operációs rendszernek előkeresni adott fájlokat, információkat a memóriából, háttértárból. 

Egy "egyszerűbb" adatmentő-helyreállító szoftver segítségével az ilyen fájlok játszi könnyedséggel visszahozhatóak, hiszen csak le kell tapogatnia az adathordozót, hogy hol vannak olyan szektorok, amelyekben van információ, de a boot tábla nem tartalmazza őket. 

Ennél eggyel nehezebb, ha időközben felülíródtak az adatok, de sok esetben egy speciális, adathelyreállító szoftverrel akár a 2-3x-osan felülírt fájlok is visszaállíthatóak részben,vagy egészben a memória típusától függően. A felülírt adatok visszaállítása az esetek többségében nem 100%-os, de még így is kényes információkhoz lehet hozzájutni belőlük. 

Miért lehetséges ez?

Azért, mert az információ tárolása igazából fizikai módon valósul meg az adott adathordozó memóriájában, ami lenyomatot képez az adott szektoron. Kb. olyan ez, mint amikor egy fém táblára írsz alkoholos filccel, és egy idő után szellemképként ottmaradnak egyes részletek, hiába törlöd le. 

Éppen ezért a végleges adattörlés során általában legalább 3x-osan, de sokszor akár 7-10x-es felülírással is biztosítjuk, hogy a legdrágább, legfejlettebb adat-visszaállító szoftverek se tudják visszanyerni az eredeti fájlokat. Ilyenkor egy értelmetlen adatsorral írjuk felül többszörösen a memóriát, hogy teljesen "kiradírozzuk" az eredetit.

 

Ha a cég visszakéri vagy cseréli a céges eszközeid nyugodtan kérd a személyes adatoktól való sterilizálását, vagy végeztesd el magad. 

Üzletünkben András örömmel segít ebben a radírozásban, így nyugodt szívvel adhatod vissza a céges mobilt vagy laptopot, semmi rád nézve terhelő vagy negatív hatású információ nem marad rajta. 

 

Ne ülj fel a városi legendáknak!

 

Sokan úgy hiszik, hogy a gyári beállítások visszaállítása, vagy az adathordozó formázása teljes körű adattörlést jelent. Sajnos a gyakorlatban ez sem így van.

Noha ezek az eljárások felülírják a memóriaterületeket, de ez egyszeres felülírást jelent, ami megfelelő tudás és szoftverek segítségével visszaállítható. Azaz, ha illetéktelen kezébe kerül a régi mobilod (akár céges, akár privát), és vissza akar élni vele valaki, nem jelent védelmet számodra a gyári visszaállítás.