Mit érdemes tudni a legnépszerűbb videó kazetta formátumról, a VHS-ről?

Noha régi népszerűségének már nyoma sincs, szinte nincs olyan háztartás, ahol nem bujkál még legalább 1-2 VHS.

 

Az otthoni mozi élményét megteremtő formátum nagyon gyorsan kiszorította a korábbi celluloid alapú filmeket a családi emlékek őrzésének területéről is, ami nem csoda hiszen könnyen kezelhető és olcsó alapanyag volt a nyaralások, ballagások, esküvők megörökítésére.

 vhs.jpg

Az olcsó technológia hátránya, hogy a szalag minden egyes lejátszással kopik, így a rongyosra nézett kazetta fogalmát könnyedén meg tudta teremteni.

Ez a kopás a színek elhalványulásával, a hang romlásával és a csíkozódás fokozódásával mérhető első sorban.

Az utolsó mohikán a japán Funai cég volt, amely egészen 2016-ig gyártott lejátszókat a kazettákhoz. Ezzel pedig végérvényesen lezárult a VHS korszak,  ami 40 évig meghatározta a videózást.

 

Maga a VHS kazetta többféle műsor-hosszúságban is kapható volt.

30, 60,90, 120, 180, 195, 200, 210, 240 és 300 perces változatot is lehetett venni. Ezekre normál módban ennyi percnyi anyag fér fel, azonban, ha lassú módban, úgynevezett Long Playben, Extended Playben vagy Super Long Playben vettek rá, akkor akár dupla, vagy 3x ilyen hosszú műsor is ráfért.

A műsor hosszát nagyban befolyásolja az is, hogy PAL/SECAM vagy NTSC rendszerben vettek a szalagra. A rendszerek között alapvetően felbontásban és színkódolásban vannak eltérések.

A lejátszási sebesség normál módban PAL rendszer esetén 2,339 cm/s, NTSC rendszerben 3,335 cm/s.

Az elmúlt 10 évben a leghosszabb kazetta eddig egy 12 óra 11 perces felvétel volt.

Ezért is érdemes átpörgetni a kazettákat mielőtt leadod digitalizáltatni, mert meglepődés lehet a vége egy 12 órás felvétel árának. Főleg, ha Esmeralda részek vannak csak rajta.

 

A kazettát érdemes száraz, hűvös helyen tárolni. A padlás és a pince nem tesz neki jót, mert a mágneses szalag könnyen bepenészesedhet, illetve a hőingadozásnak köszönhetően a szalag hajlamos megnyúlni, hullámosodni, ami rontja a kép és hangminőséget.

peneszes_vhs.png

A legjobb megoldás, ha a tokjában, egy fiókban, vagy szekrényben tároljuk, lehetőleg minél messzebb a radiátortól, kályhától.

 

Néhány éve egy ügyfelünk karácsony előtt szedegette össze a kazettákat. Pakolászás közben a Vulkán kályhára is került 1-2 kazetta. Itt szép csendben megolvadt az alsó várakozás közben. Szerencsére nem volt már túl forró a kályha, így egy tokcsere után még menthető maradt a szalag.

Fontos azonban tudnod, hogy a mágnesszalag sem az örökkévalóságnak készült. Egyre rosszabb minőségű felvételeket lehet róluk menteni, ezért fontos mielőbb digitalizáltatni a pótolhatatlan családi emlékeket.