Segítség! Beázott a telefonom!

Lerágott csont a telefon beázása. Vagy mégsem? 

Nap, mint nap érkeznek hozzánk különböző vizes baleseteket elszenvedett készülékek, amelyekkel fogalma sincs ügyfeleinknek, hogy mit is kezdjenek.

 

Ezért is kell róla újra és újra beszélni. 

 

A víz és az elektromos kütyük nem barátok. Ha emlékszel még a fizika és kémia órai kísérletekre láthattad bizonyára, hogy a szabadon áramló elektronok a víz molekulákban és a vízben oldott ásványi anyagokban reakciókat váltanak ki. 

Méghozzá elég heveseket. 

Grátiszként pedig a víz kiváló vezető is, így nem csak a benne lezajló kémiai reakciók miatt nem szerencsés elektromos alkatrészekkel érintkeznie, hanem azért sem, mert könnyedén össze tud kötni úgynevezett rövidzárlattal olyan áram alatt levő alkatrészeket, amelyeket nem kellene. 

Márpedig a telefonod alaplapján vannak ilyenek. 

Üzemszerű működés esetén az áram csak a nyáklapon megadott áramútvonalakon keresztül mozoghat csak. Ha beázik, akkor ezeket össze-vissza tetszőlegesen köti össze a víz. 

A víz elpárolgása után pedig a belőle kicsapódó sók képeznek rövidzárakat az alkatrészek között. 

furcsi_az_adriaban.jpg

Ezt pedig nem szeretik a telefonok. És úgy általában más elektromos eszközök sem. Valahogy jobban érzik magukat úgy, ahogy a mérnökök megalkották. 

 

A fentiekből már láthatod, hogy az első és legfontosabb lépés egy beázás esetén, hogy amilyen gyorsan csak lehet, áramtalanítsd a telefont. 

Vedd ki az akkumulátort, vagy ha nem lehet akkor kapcsold ki a telefont. 

Oké, szárítgatom néhány napig, hétig a radiátoron, hajszárítóval, rizsbe temetve, akkor megúsztam? 

Nem. Nagyon nem. Egyrészt kicsi az esélye, hogy 100%-osan ki tudod szárítani (főleg a rizsben...). Másrészt a beázás pillanatában is érhette olyan rövidzár, ami végleg kioffolta a telefonod. 

Harmadrészt pedig, ha sikerül is az összes nedvességet kiszárítanod, valószínűleg csapódtak ki ásványi sók, amelyek visszamaradó rövidzárakat okoznak. (elég ritka, hogy desztillált vízbe esnek a telefonok, jellemzőbb a csap-, a folyó- vagy  a tengervíz...)

Ilyenkor csak úgy van esélye a telefonodnak, ha szakszerűen szét van szerelve, alaposan  megtisztítva a sóktól is. 

img_6019.JPG

Lehet, hogy utána még használható lesz a telefon, de azért jobb, ha ilyenkor mindent mentesz felhőbe is. (és a legjobb, ha lementetsz mindent a telefonról azonnal.)

 

Ha beázott a telefon még véletlenül se dugd fel tölteni! Robbanásveszélyes lehet a zárlatos akkumulátor!