Te is csak kirántod a pendrive-ot a gépből? Ne csináld...

Múlt héten készítettünk a Facebook oldalunkon egy mini felmérést arról, hogy a felhasználók leválasztják-e szabályosan a pendrive-ot, vagy csak kihúzzák a csatlakozóból amikor végig ér a csík...

A szavazók 2/3-a szabályosan választja le, a maradék egy harmadba pedig valószínűleg az ügyfeleink tartoznak. :)

Akik azzal jönnek be hozzánk, hogy legutóbb még jó volt a pendrive, de most ha bedugom a gépbe formázást kér, elvesztek róla a fájlok... 

eredmeny.jpg

Miért nyekken meg az USB kulcs a kihúzástól? 

Szögezzük le, hogy nem minden pendrive, és nem minden esetben megy tönkre a szabálytalan leválasztástól, de sokkal nagyobb a kockázata, mint egy szoftveresen leválasztott eszköz esetében. 

Maga az USB csatlakozó áram alatt van. Ez gondolom nem okoz meglepetést. :)

Adatvesztés vagy a fájlrendszer sérülése azért következhet be Windows-os gép esetén, mert a Microsoft fejlesztői anno úgy döntöttek, a sebesség fontosabb a biztonságnál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átmásolandó fájlok először a memóriába kerülnek, majd onnan át a külső tárhelyre. 

Így előfordulhat, hogy te már úgy látod, hogy nem csinál semmit az eszköz, de valamilyen háttérfolyamat még zajlik rajta. Ha ilyenkor szakad meg az áramkör, az vezethet oda, hogy a boot tábla köszöni szépen, nyaralni megy, és elérhetetlenné teszi a pendrive-on tárolt fájlokat, vagy egyszerűen csak kisebb adatvesztést szenvedsz el egy-két sérült fájllal. 

Ugyanez megeshet a telefonoddal, vagy az USB-s külső merevlemezeddel is, ha csak úgy kirántod a gépből feszültség alatt. 

Ráadásul a gyengébb minőségű, vagy belsőből átalakított "külső" merevlemezek esetében nem csak a boot tábla tud elszállni a bittemetőbe ilyenkor, hanem a hirtelen megszakadó áram miatt az olvasófej akár a bele is eshet a lemezbe, így fizikai sérülést okozhat az eszközön. Ennek "kivédésére" érdemes fülelned, ha még zúg a HDD, akkor várd meg amíg elcsendesedik, és már nem pörögnek 5400-as fordulaton a lemezek benne. Ez sem garancia, de kisebb az esélye, hogy bajt okozzon. 

Jó hír azonban a Windows felhasználóknak, hogy az októberi frissítésben az alapértelmezett külső eszközkezelés megváltozik, azaz a gyors leválasztás lesz az alapértelmezett beállítása az op.rendszernek. Ez valamennyire lassítja ugyan az írási sebességet, de nagyon sok pendrive élettartamát hosszabbíthatja meg. 

Ha te a másik csoportba tartozol és mindig leválasztod az USB eszközöket kihúzás előtt, akkor viszont bátran állítsd majd vissza az Fájlkezelés/Lemezkezelés menüpontban alapbeállításnak a gyors másolást. 

Jártál már pórul USB-s eszközzel a kapkodás miatt?