Hogyan ne ajándékozz digitalizált emlékeket?

Nincs is annál meghatóbb közös élmény, mint amikor a család apraja-nagyja összegyűlik a nappaliban a házassági évfordulóra és egy bögre forró csoki mellett bedobják a lejátszóba anyuék nászutas videóit, amit épp most digitalizáltatott Apa az Emlékmentőnél ajándékba. 

3836326-3x2-940x627.jpg

Elindul a movie, jönnek a képsorok a reptérről, a boldog ifjú párról, a felhők feletti repülésről, egy gyönyörű homokos tengerpartról valahol az Indiai óceánon, egy lenyűgöző all inclusive hotelről...

Csillognak a szemek, Anya szorítja Apa kezét a szép emlékek láttán, a csemeték ezer kérdést tesznek fel ifjú szüleik utazásáról, és a Nagyi még egy forrócsokival kínálja a társaságot. 

Aztán egyszercsak megfagy a levegő.

Lelohadnak a mosolyok, döbbent csend ül a szobára.

 

Apa idegesen kapkod a nyomorult távirányító után, "hogy lehet kikapcsolni ezt a */-@"+!-t!" durrogja félig hangosan magának. 

Anyából kiszakad egy halk sikkantás, azonnal kiküldi a gyerekeket a Mamával a konyhába a sütis tálcáért majd minden nőiességét levetkőzve leüvölti Apa maradék haját, hogy hogy lehet ennyire idióta?! Miért nem nézte meg a felvételt mielőtt bedobta a lejátszóba???

Hogy fog ezek után a gyerekei szemébe nézni, és az anyja, jajj a drága jó Mama most mit gondolhat, hogy milyen házas életet élnek ők ketten a férjével, mint a nyulak úton-útfélen, mindenféle zöldséggel?!?

Természetesen idővel majd elhalványul a kínos emléke ennek a délutánnak, sőt talán utóbb nevetnek is majd rajta, de jobb lett volna elkerülni ezt az esetet. 

- a sztorit írta az élet, megtörtént esetek alapján

Na de hogyan kerüld el az égést?

  1. Mindig nézd át a digitalizált anyagot mielőtt levetíted nyilvánosan. Tizen-huszon év távlatából már ki emlékszik rá, hogy mi mindent vettetek fel... 
  2. Ha tudod, hogy van, vagy lehet rajta kompromittáló tartalom, jelezd a munkaleadásnál, kérd, hogy vágjuk ki ezeket és mentsük külön fájlba/ lemezre szigorúan megjelölve. 
  3. Tényleg szólj róla! Nem cikibb nekünk szólni, mint a család előtt égni. 

Miért nem vágjuk ki alapból a felvételből? 

Egyrészt nem tudjuk, hogy úgy akarod-e, ha nem mondod. Nem vagyunk még sajnos gondolatolvasók. 

Könnyen lehet, hogy meg sem találjuk. Amikor digitalizáljuk az anyagot a bejátszást követő ellenőrzéskor nem nézzük végig A-tól Z-ig a felvételt, hanem 5-8 ponton beletekerünk és belehallgatunk/nézünk. Ez alapján annak az esélye, hogy egy 1.5 órás felvételben megleljünk egy 1-2 perces home pornót nagyjából a lottó 5-ös esélyeivel vetekszik. 

Ha szólsz előre nem belekattintgatunk, hanem a finom-tekerővel átpörgetjük az egészet és ott ki tud bukni a pikáns tartalom. 

Egy szó, mint száz: bátran szólj előre, mi nem élünk vissza a bizalmaddal!