Filter vs. retusálás

Ahogy egyre jobban fejlődik a technológia, egyre több dologban kapunk egyszerű „zsebmegoldásokat”. Ilyen a képek szerkesztése is, ahol nagyon egyszerű filterekkel néhány kattintással teljesen át lehet alakítani egy képet. (most nem a kiskutya füles és boszi kalapos filterekről beszélünk, hanem a képhibákat javítani célzó típusokat)

Alapvetően a filter is egyfajta retusáló eszköz, használatában viszont érdemes megkülönböztetni a két fogalmat.

 

A modernből vagányat

 

A filtereket a digitális képeken lehet használni (telefonos appokban, és számítógépes szoftverekben egyaránt léteznek). Elsősorban arra jók, hogy egy kép színeit, hangulatát megváltoztassák néhány mozzanattal. Pl. kiemeljen színeket, rátegyen egy maszkolást (pl. a szélek sötétítésével), vagy mint a népszerű facelift filterek a bőr hibáit elrejtsék.

Ezek a filterek kisebb-nagyobb mértékben a kép minőségének romlását okozzák. A finom részletek összemosásával a kisebb kijelzőkön kifejezetten jól mutató képeket lehet velük gyorsan készíteni. Ezek a képek azonban nagyobb méretben (pl. TV-n, vagy monitoron), illetve nyomtatva életlenebbek, homályosabbak lesznek. És persze nagyon könnyű velük túl lőni a célon, és egy egészen idegen, műanyag tárggyá változtatni mondjuk egy arcot.

Mint ebben az esetben:

36.jpg

Egészen irreális is lehet a végeredmény, és az sem ritka, hogy egy új ember születik a filter használatával.

Természetesen ez egy kiragadott, szélsőséges példa. Az estek 70-80%-ban arra, amire az adott képet használni szeretné az ember, arra tökéletesen megfelel egy filteres javítás is. Az analóg képekből digitalizált képeknél azonban a legtöbb esetben kevés a filteres javítás.

 

Régiből újat

 

Retusálásról klasszikus értelemben akkor beszélünk, ha egy fotót javítani, helyrehozni kell. Tipikusan ilyen egy régi papírkép, vagy dia digitalizálás utáni kézi javítása.

Például a régi formátumban a színek eltolódhatnak (sötétednek, fátyolodonak, pirosas vagy kékes árnyalatba öltöznek) az idő vasfogának és a környezeti hatásoknak (hő, fény, páratartalom, papír- és filmöregedés) köszönhetően.

Az ilyen képek sokszor sérültek is:

  • karcos,
  • töredezett,
  • szakadt,
  • ragasztófoltos (főleg a ragasztott keretes diák)
  • vagy akár nedvesség hatására elmosódottak is lehetnek

A digitális másolatukon ezeket a hibákat ki lehet retusálni, például PhotoShop-al. (Igen, természetesen Ps-sel is lehet Barbi babát gyártani egy arcból, de azt sokkal gyorsabb filterekkel :D – ezért mi nem is szoktunk olyan megbízásokat vállalni, ahol már-már egy idegen embert szeretne a megbízó a retusált képeken látni.)

kicsi.jpg

50286211_337920473480372_3404238997759721472_n.jpg

 

De tényleg kell ezekhez a javításokhoz egy grafikus?

 

Való igaz, hogy a modern fotószkennerek és a képszerkesztő programok már számos fantasztikus extra funkcióval el vannak látva, de az esetek döntő többségében kell az ember.

A grafikus, aki nem csak látja a képet és annak a hibáit, hanem azt is érti, hogy mi van rajta és ki tudja javítani. (Vagy magáról az adott képről, vagy egy másikról, ha pl. egy arc sérült meg az eredetin.)

A mi szkennereinknek is van automata javító funkciója, de ezeket szigorúan kikapcsolva tartjuk. Az Epson élen jár a fejlesztésben, és a dupla lencsés optikának köszönhetően kiválóan fel tudja fedezni a szkennelt kép hibáit, de a javításban nem jeleskedik sajnos. Sőt, úgy is mondhatom, hogy nagyítóként hat a kép sérüléseire az automatizmus. Jellemzően a hiba közvetlen környezetéből mintát véve kipótolja a sérülést. Ez egy homogén háttérben jól tud működni, de az arcok, mintázatok (pl. vízfelület, fa lombja) olyan lesz, mintha Paintben kipöttyözné egy színnel a hiányzó részeket.

Ez pedig messze nem egy esztétikus megoldás. A fejlődéssel egyre jobbak lesznek a szoftverek a képjavításban, de most még határozottan kell egy ember ahhoz, hogy egy régi, sérült képet MEGJAVÍTSON.

Például így:

 

Ha pedig még oda nem illő részletek is vannak egy képen, pláne kell a grafikus, mert a filterek egy huncut tükörképet, vagy egy ruhaszárítónyi alsónadrágot nem tudnak eltüntetni ma még a fürdőszoba szelfikről.

selfie16.jpg

Véleményem szerint a filterek használatát akkor érdemes megfontolni, ha az amúgy rendben levő kép színein szeretnél egy kicsit alakítani, új hangulatot kölcsönözni neki. 

Ha igazi gondok vannak egy képpel: karcok, szöszök, komolyabb bőrhibák, oda nem illő részletek, akkor keress egy grafikust, aki segít kiretusálni őket. Így a képek minősége sem butul le, és akár nyomtatható minőségűek is lesznek a képeid.