Recovery Stick- a törölt adatok megmentője?

Pénztárca, mobil, lakáskulcs… minden más pótolható!- biztosan Neked is ismerős a reggeli mantra indulás előttről, hogy minden fontos meg van-e. Időnként, amikor ez tudatosul bennem megkérdezem magamtól:

Hogy a csudába tudott néhány évtized alatt láthatatlan láncra verni bennünket az a kütyü?

Úgy, hogy az élet SZINTE MINDEN területére beférkőzött. Nem csak kommunikálunk vele, hanem navigálunk, vásárolunk, játszunk, mozizunk, közösségi életet élünk, informálódunk…Függünk tőle, és a rajta tárolt adatoktól!

Következésképpen vigyáznunk kell rá, de az ördög sajnos nem pihen.

 

Hogyan vesznek el az adatok a telefon memóriájából?

Kivel ne fordult volna elő, hogy a nagy szanálgatás közben kitörölt egy csomó fotót, vagy névjegyet, majd kicsivel később kiderült, hogy olyat is sikerült, amit nem kellett volna… Vagy éppen egy gyári beállítások visszaállításával (factory reset) sikerült mindent elküldeni a bittemetőbe.

 

A törölt adatok visszaállítása sokáig nagyjából a science fiction kategóriájába tartozott. Nem lehetetlen, de rettentően nehéz, és méregdrága eszközökre van hozzá szükség. Legalábbis a földi halandók számára.

A mobil, noha hasonlóan működik, mint egy számítógép, nem lomtárba helyezi a törölt fájlokat első lépésként, hanem azonnal megjelöli felülírhatóként.

Éppen ezért: itt minden használattal töltött perccel csökken az esély arra, hogy bármit is vissza lehessen hozni.

Legalábbis teljes értékű adatként.

 

Hogyan lehet mégis adatot visszanyerni?

Az adat visszaállítás lehetősége egy technológiai sajátosság a flash memóriáknál. A megőrzésükhöz a memóriának nincs szüksége feszültségre, ezért is nevezik úgy, hogy nem felejtő memória.

Ennek köszönhetően, amíg ténylegesen nem írjuk felül a memória területet, addig ott marad az eltárolt információ. A flash memóriák hasonlítanak az EEPROM-ra, így képesek az eltárolt információ úgynevezett „beégetésére” is. A hosszú ideig tárolt feszültségértékek felülírást követően is részben megmaradhatnak, ezért lehet akár többszörösen felülírt adatokat is visszahozni spéci, hiperérzékeny eszközökkel, amelyek le tudják tapogatni ezeket a beégéseket. 

Amikor törölsz egy fájlt a telefonodon, vagy éppen ráküldesz egy teljes visszaállítást, gyakorlatilag minden ott marad, ahol előtte is volt. Csak éppen elérhetetlenné válik számodra.

Ezt a „biztonsági rést” használja ki a recovery stick. Ez az eszköz arra való, hogy letapogassa a memóriát az ilyen felülíratlan, de elérhetetlenné tett adatok után kutatva. Tudom, tiszta Mátrix…

 matrix-system-failure-1210x568.jpg

Nincs többé adatvesztés?

Hurrá, akkor csak egy ilyen kütyüt kell venned, és minden meg van oldva, örök élet+ 1 év az adataid élettartama, hiszen ezzel bármit vissza tudsz hozni!

Vagy nem.

 iphone_recovery_stick_49565_1518800960.jpg

Amikor használod a készülékedet a háttérben folyamatosan ment információkat az operációs rendszer. Ha csak Facebookozol egy Galéria nagytakarítás után, azzal is csont nélkül felül tudod írni a törölt fájlok helyét anélkül, hogy bármit mentenél a telefonra. Az appok folyamatosan gyártanak ideiglenes és spam fájlokat, amelyekben pl. böngészési előzményeket tárolnak el. A rendszer pedig a felülírhatóként megjelölt szektorokba is menti ezeket (a törölt fájlok helyére).

 

És ez versenyfutás az idővel. Ha hetek múlva jut eszedbe, hogy Cirmikéről mégis kellene az a cuki has-simizős videó, amit kiszanáltál, de közben napi 16-18 órát használtad a telefonod…elég kicsi az esély, hogy vissza lehessen szedni legalábbis a megfizethető árkategóriában.

Ráadásul, ha ez nem lenne épp elég kihívás…

  • a recovery stick használata sem annyira egyszerű. Ma még erősen korlátozott a készülék, operációs rendszer és biztonsági frissítések köre, amelyekkel érdemes egyáltalán próbálkozni. Pl. az iPhone esetében a 12-es iOS-ig tudnak valóban működni a stickek.
  • ha sikerül menteni nem biztos, hogy értékelhető eredményt kapsz. Sokszor a már részleges felülírások miatt sérült fájlokat tud csak visszaállítani az eszköz. Pl. egy fotóban maradnak kikockázott részletek, vagy megnyithatatlan nyersfájlokat látsz a visszaállításban.
  • a harmadik gond, hogy az Androidos eszközöket gyakran rootolni kell a használatához. Az újabb készülékeknél a fejlesztők viszont törekednek az adatbiztonságra, ezért a rootoláshoz először nullázni kell a telefont. Azaz bye-bye minden adat.

Kicsit faramuci, hogy mindent törölj le, amikor valamit vissza akarsz szerezni, nem? Ez utóbbinak az az elsődleges célja, hogy a lopott készülékek használatát megakadályozza a készülék operációs rendszere.

Ha csak egyszeresen is sikerül felülírni pl. egy törölt névjegy helyét a memóriában, akkor a recovery stick-kel közel nullára csökkenek az esélyek az adat visszahozására. Ilyenkor már csak a sok-sok millió Ft-os programok és eszközök jöhetnek szóba a visszaállításra, ezért van az, hogy az ilyen mentésekkel foglalkozó cégek 6 számjegyű összeget mondanak arra is, hogy megpróbálják letapogatni a készülék memóriáját. Ami nem jelenti, hogy sikerül az adat helyreállítás.

 

Mindemellett mégis van jövője a recovery stickek használatának (mi is teszteljük őket folyamatosan). Egyre fejlettebbek lesznek, de ma még nem nyújtanak megfelelő B tervet mindenkinek (senkinek).

A mostani legjobb megoldás a biztonsági mentés készítése:

  • folyamatosan a felhőbe (beállítva, hogy csak a készülékről töröljön, amikor tisztogatást végzel)
  • és rendszeresen egy backup fájlba- számítógépre, pendrive-ra.

Ha adatot vesztettél, vagy csak a biztonsági mentésed szeretnéd megcsináltatni fordulj mobilos gurunkhoz, Andráshoz bizalommal!