Kezdetek 4. Audio

Megvan tehát a videó, tudok azt is menteni, de mi lesz a zenékkel? Ez megint egy olyan terület, hogy bárkit érinthet. Nagyiék még bakelitről hallgatták Koós Jánost vagy Paudits Bélát, és sajnos azok a régi lemezek nem elérhetők digitális formában. Lehet keresni a torrent oldalakon, a rapidshare-en, a DC++ hubjain, ilyen ritkaságot nem tudunk szerezni egykönnyen. Marad a digitalizálás megint. Kell először is egy csúcsminőségű hangkártya, és hozzá egy minőségi lemezjátszó. Fontos, hogy minden sebességet tudjon kezelni, mert pl 78-as sebességet a kapható lemezjátszók 90%-a nem kezel.

Vannak olyan olcsó megoldások, hogy egy filléres lemezjátszóra rátesznek egy usb kaput, és ráírják, hogy 33,45 és 78-as sebességet is kezel, de ez utóbbit szoftveresen. Ezt inkább hagyjuk, tehát felveszek 45-ön egy 78-as lemezt, és a progi majd jól felgyorsítja, mi? Felejtős.

Tehát az Audio Technika lemezjátszója felelt meg leginkább a célnak, így már sok ügyfél élvezheti a lemezritkaságait cd-n, kiváló minőségben. Csak ahhoz, hogy egy lemezt jó minőségben lehessen megmenteni, tisztának kell lennie, különben egy nagy sercegés meg pattogás lesz a hanganyag. Ha ronggyal tisztítjuk a lemezt, akkor sikeresen bele lehet masszírozni a koszt a sávokba. Porszívóval, vagy szappanos vízzel illik megtisztogatni a lemezeket, után rá lehet engedni a tűt.

Aztán jött az ötlet, ha már a nyomdaiparban és grafikai területen mozogtam, mi lenne, ha a lemezt teljes egészében, grafikával együtt CD-sítenénk? Amikor ez kitalálódott, már keresték is, két régi hungaroton lemezt sikerült így megcsinálni, nagyon szépek lettek. A kép a weboldalon a bakelit menüpont alatt látható. Most készült el egy ritka Metallica maxi is, igazi kézműves műremek, ajánlom mindenkinek ezt a megoldást.

A lemez hozta magával a magnókazit, melynek a megfelelő kezeléséhez már csak egy jó deck kellett. Többen nem csak gyári kazikat, hanem házilag készült, összemásolgatott válogatáskazikat, vagy nyelvoktató kazettákat hoznak. Felveszem a hangkártyával egy programmal, külön választom a zenéket, kiexportálom őket MP3-ba, vagy wav-ba, és mehet a CD-re az örökkévalóságnak.

A mentéshez használt programunk több remekül beállítható szűrőt is tartalmaz, egy kis állítgatás után szinte minden pattogást, és sercegést eltávolít a hanglemezről.