Így kell megmenteni a bootloop-os telefont!

 

Az Androidos felhasználók jelentős százalékának van szerencséje megismerni testközelből a bootloop jelenséget. 

Mi is ez pontosan? 

Az a kiborító hiba, amikor a telefonod kérés nélkül non-stop újraindítgatja magát. Van amelyik 1-2 perces időközzel, de találkoztunk már 15 mp-es köridővel is. 

Na egy ilyen készülékkel, felhasználó legyen  a talpán, aki idegösszeroppanás nélkül el tud tölteni akár csak egyetlen napot is. Mert hogy használni nem tudod az ilyen készüléket az fix. 

A neten töménytelen mennyiségű videó és cikk található arról, hogyan kell ebből a végtelen ciklusból kibillenteni a telefont. 

"Lépj be a Recovery menübe és tolj rá egy gyári beállítások visszaállítását." 

Ekkor 2 dolog fog várhatóan történni:

1. A készülék meggyógyul. 

2. Minden adatod, fotód, kontaktod, jegyzeted, csevegésed el fog veszni róla, ami nincs felszinkronizálva felhőbe. 

Az elsőnek örülünk, hiszen megúsztad egy új teló költségét, a második ponttól azonban nem feltétlenül tölt el boldogság. 

Természetesen ez még mindig jobb, mintha se telefon, se adatok nem maradnának a bootloop-os kirándulás után. 

Ugyanakkor nem törvényszerű, hogy a fenti két pont bekövetkezzen. Van olyan készülék, amin nem segít a gyári beállítások visszaállítása, és van olyan is, amelyiken úgy sikerül ez a beavatkozás, hogy az adatok is megmaradnak. 

Néhány napja egy Alcatel készüléket hozott egy ügyfelünk. Azt mondta, az se baj, ha az adatok elvesznek, csak a telefont segítsünk kibillenteni a bootloopból. 

Rutinfeladat. 

Vagyis annak indult. Egy egyszerű törlés és már használhatóvá is válik újra  a készülék. De nem ez történt. 

Maradt a bootloop, a folyamatos újraindulás. 

András, a mobilos félistenünk persze nem esett kétségbe. Keresett más módot, hogy bejusson a készülékbe és módosítani tudja a rendszert a hibás részek javításával. 

Ez a szoftveres javítás olyan jól sikerült, hogy az adatok, fotók, videók és minden más is megmaradt. 

Ilyen helyreállítást az Alcatel mellett, Samsung, Sony, Xiaomi, LG, Huawei és HTC készülékeken is meg tud András csinálni. 

Ezért ha az Androidos készüléked bootloopba ragad, nem feltétlenül kell elbúcsúznod a rajta levő fájloktól. Persze, ha magad állsz neki a Recovery menüs visszaállításnak, akkor nem valószínű, hogy megmenekülnek. 

A beavatkozás előtt mérlegeld, hogy megéri-e ez neked. ;)