Hogyan tárold a VHS kazettáid, hogy ne romoljon a felvételek minősége?

A VHS minden túlzás nélkül forradalmasította az emberek életét. Utat nyitott az otthoni mozizás élményének, és olcsó alternatívát kínált a családi emlékek megőrzésére. Sikere az olcsóságában és a könnyű kezelhetőségében rejlett, amivel a régi, celluloidalapú filmtekercseket szélsebesen kiszorította a piacról.

Viszont nem örökéletű a VHS kazetta sem. 

Ha attól a csekélységtől el is tekintünk, hogy ma már fehér hollóként kell vadászni egy-egy jó lejátszóra, a kazetták felett is eljár az idő. 

Mitől mehet tönkre a videokazetta?

Közismert tény, hogy a mágnesszalag minden egyes lejátszással kopik. Éppen ezért nem volt tanácsos a családi felvételeket olyan kazettára másolni, ami előtte többször volt már használva. 

A másik fontos teendő a kazettákért az, hogy megfelelő helyen tárolod. A mágnesszalag nem bírja jól az extrém hőmérséklet változásokat, így a fűtetlen padlás, vagy a kerti sufni biztosan a szalag életére fog törni. Gondolj csak bele, hogy ezekben a helyiségekben nyáron 40-50 fok is lehet, télen pedig kemény mínuszok is. 

Így a szalag állandó hőstressznek van kitéve. 

(Ugyanígy a tűző nap sem tesz jót neki, hiszen a műanyag tok az UV fénytől erősen öregszik)

A másik komoly ellensége a videó kazettáknak a párás levegő. A nedvességtől könnyen penészesedésnek indul a szalag, ami jelentősen rontja a rajta tárolt felvétel kép- és hangminőségét. 

A penészes kazettákat szigorúan tilos lejátszani tisztítatlanul!

Lejátszás közben a szalagról lehulló penész elfertőzi a berendezést is így, a spórák a következő kazettákra tovább tudnak könnyedén terjedni. 

vhs.jpg

Hogyan hosszabbíthatod meg a kazik élettartamát?

A helyes tárolás a titok nyitja.

A legjobb, ha egy légmentesen záródó dobozba teszed őket, és olyan helyre rakod őket a lakásban, ahol stabil hőmérséklet uralkodik. Pl. a szobában a szekrény aljában, vagy a gardróbban. 

Így attól is meg tudod őket óvni, hogy egy óvatlan kisegér megrágja a szalagot, vagy hogy pókotthonná változzon  a kazetta.  

unnamed.jpg

Érdemes-e megtartani a kazettákat digitalizáltatás után is?

Noha a logika azt diktálná, hogy dobd ki a kazettákat (nem számít veszélyes hulladéknak, de csak a hulladékudvarokban lehet leadni), mi mégsem javasoljuk. 

Többször fordult már elő, hogy ügyfeleink újra behoztak korábban már mentett kazettákat, mert a digitális fájlt véletlenül letörölték, vagy tönkre ment a gépük, pendrive-juk és elveszett az anyag. 

Ilyenkor jó, ha meg van az eredeti felvétel és újra be lehet játszani. 

Persze, ha tutira akarsz menni, akkor tárold többféle adathordozón, több példányban a fontos emlékeid, így nem érhet ilyen baj. 

 

Bővebben a VHS kazetták digitalizálásáról weboldalunkon olvashatsz!