Kezdő iPhone-osok kézikönyve

Amikor telefont választasz néhány dologban döntést kell hoznod. Ha pl. korábban csak Android telefonokat használtál, de most halálosan szerelmes lettél az új iPhone csúcsmobilba nem árt tisztában lenned néhány, a korábban megszokottól lényegesen eltérő tulajdonsággal és funkcióval.

 

Kiváló választás egy iPhone készülék, hiszen:

  • sokkal nehezebb tönkretenni a rendszerét. A stabilitásának elsődleges oka, hogy a fejlesztőknek csak saját fejlesztésű hardverre kell elkészíteni a szoftvereket és az operációs rendszert. Így a kódok letisztultabbak, megbízhatóbb működésűek tudnak lenni.
  • az Apple rendszerű eszközökkel kiválóan kommunikál, legyen az egy Apple TV, egy MacBook, egy iPad, vagy épp egy Apple Watch. Bármelyik eszközön ott folytathatod a tevékenységeid, ahol a másikon abbahagytad.
  • rendkívül értéktartó, akár 1 éves korában is megérheti a vásárlási ár 70-80%-át, ha vigyázol rá.

 

frn-1200x1200.png

Az első

és egyben legfontosabb tudnivaló, hogy az iPhone memóriája nem bővíthető.

Azaz, ha megveszel egy 64 GB-os változatot, akkor azzal kell gazdálkodnod. Nem fogsz tudni memóriakártyát rakni bele.

Sajnos a memória kapacitás növekedésével exponenciális arányban drágulnak az iPhone-ok, ezért fontos átgondolnod, hogy mi az optimális méret számodra.

Van, aki 64 GB-ot sem tud kihasználni, és van, akinek 512 GB-sem elég, hiszen rengeteg appot használ, sok-sok órányi maximum felbontású videót vesz fel.

Itt egy kicsit számot kell vetned önmagaddal, hogy pontosan mire is szeretnéd használni a mobilod.

 

A második,

ha Androidról költözöl kisebb kellemetlenségek érhetnek. Ilyen például, hogy a jegyzetek, a Viber és WhatsApp beszélgetések nem átvihetőek egyik platformról a másikra. Ennek oka az eltérő kódolás, amivel a mentés készül róluk. Lehet, hogy a jövőben ez változni fog, de napjainkban még csak „mutyi” megoldások vannak rá, 3. fél által készített alkalmazásokkal, hogy legalább a jegyzeteid átkerüljenek. Mérlegelned kell az adatbiztonság kérdését ez esetben, hogy nem tárolsz-e kényes információkat a beszélgetéseidben, jegyzeteiben. 

 

A harmadik,

vagy kezdhettük volna ezzel is, mint nulladik pont: a kezelő felület. Teljesen újra kell tanulnod mindent, amit eddig a mobilok működéséről tudtál. Jóval kevesebb beállítási lehetőséghez férsz hozzá az iOS-nél, ami talán nem is olyan nagy baj. Viszont vannak kényelmi funkciók, amelyeket csak life hack módszerekkel tudsz újra megszerezni. Ilyen pl. az egyedi csengőhang, amit vagy 3. féltől származó programmal, vagy az Appstore-ból megvásárolva tudsz használni.

Ugyanígy a kényelmes widget nézet is a múlté az iPhone beüzemelésétől kezdve, hiszen itt nem tudod kitűzni kedvenc applikációid smart változatát a képernyőre. (és ugyanígy kontaktokat sem, erre a kedvencek menüt kell használnod)

 

Elsőre szintén szokatlan lehet, hogy nincs kezdőképernyő. Ha feloldod a készüléket, azonnal az applikációkat látod. Érdemes az első lapra a leggyakrabban használtakat kigyűjtened.

Az appokat tematika, gyártó vagy más szempontok alapján mappákba is rendezheted, így gyorsítva a megtalálásukat.

Az egyik ismerősöm az appokat színkódolva rendezte, így szemvillanásnyi idő alatt megtalálta, hogy melyiket keresi. Persze ez a móka bedől, ha egy app új logót kap, mint néhány éve az Instagram. Ekkor bizony újra kell rendezgetni őket. Szerencsére ez nem ördöngösség, egyszerűen hosszan rányomva átvonszolhatod új helyére.

 

A zenék, fotók, videók és dokumentumok kezeléséhez nem elég csak csatlakoztatni a telefonodat a számítógéphez. Szükséged lesz egy segédprogramra, az iTunesra (vagy annak valamely alternatívájára). Ennek a működése néha szembe megy a falhasználói logikával, de szerencsére a Youtube-on már minden műveletről találsz akár magyar nyelvű videót is. Így végső soron ez sem fog akkora kellemetlenséget okozni.

 

A negyedik:

a felhő. Komoly bosszúságot tud okozni, amikor az első értesítést megkapod, hogy a biztonsági mentésre és szinkronizálásra használt 5 GB-os iCloud tárhelyed szinte teljesen megtelt. Napjainkban adatbiztonsági szempontból mindenképpen érdemes használni a felhőt. Ugyanakkor (főleg ha a legjobb felbontású fotókat és videókat készíted), hamar elfogy az 5 GB.

Szerencsére egy jelképes 1 Eurós havi összegért ezt 50 GB-ra tudod bővíteni. Azon már kényelmesen el tudsz férni, ha időnként letöltöd a multimédia tartalmakat a számítógépedre, vagy egy másik felhőbe (Google Drive-ba, OneDrive-ba, DropBox-ba, stb.)

Ha korábban Android telefont használtál most kényelmetlen lehet, hogy ilyen limitek vannak a fotók, videók feltöltésére, de ha jobban belegondolsz, így legalább néha van okod átnézni és törölni a kevésbé jól sikerült felvételeket.

 backup-iphone-ipad-to-icloud-610x339.jpg

Az ötödik:

az applikációk. Noha ma már rohamos a fejlesztés az iOS rendszerre is előfordulhat, hogy egyes kedvenc appjaid nem léteznek a platformra, mivel az AppStore-ban sokkal szigorúbbak a bekerülési feltételek. Ugyanígy az is gyakori, hogy kevesebb funkciót tartalmaznak, vagy máshogy néznek ki. Pl. a Photoshop termékcsaládnál a Béta teszt funkciók jellemzően nem elérhetőek az iOS verziókon. Valahol ez is a rendszer stabilitást erősíti, de természetesen tud kényelmetlen lenni egy korábban megszokott funkció hiánya.

 

Amit viszont imádni fogsz a készülékben:

  • Akár 2-4 évig is használhatod jelentősebb lassulás nélkül, attól függően, hogy mennyire új modellt választasz.
  • Az iCloud fiókodat könnyedén el tudod érni böngészőből is így, ha elveszíted a telefont le tudod tiltani, vagy távolról törölni a telefonon tárolt adatokat. És természetesen kezelni is tudod vele könnyedén a felszinkronizált adatokat, médiákat.
  • Siri egyre okosabb. Az iOS virtuális asszisztense sokrétűen tudja kényelmesebbé tenni a telefon és az egyéb Apple termékek használatát. Érdemes kísérletezni vele.
  • Hogy megjegyzi a jelszavaid, és egyre több helyen tudod helyettük az ujjlenyomatodat használni. Pl. az OTP SmartBank appjában is.
  • Iszonyú jó a keresője. Fotókat helyszínek, időpont, téma vagy személyek alapján is könnyedén megtalál.
  • Jól működik a FaceID, akár még napszemüvegben is képes felismerni.
  • A diktálás funkció kiválóan működik rajtuk. Nagyon könnyű egy e-mailt, vagy jegyzetet lediktálni. Kis gyakorlással akár hiba nélkül is le tudja jegyzetelni a szavaidat.

 

Hogyan fogj hozzá az iPhone-od beüzemeléséhez?

Első alkalommal vagy a telefonon, vagy a számítógépen létre kell hoznod egy iCloud fiókot.

Ez a fiók lesz a használat nyitja, ezzel tudsz bejelentkezni az AppStore-ba, hogy alkalmazásokat tölts le, illetve ezzel tudod kezelni a felhődet is.

Az iCloud fiókodhoz automatikusan kapsz egy e-mail címet is, ezt is használhatod, de természetesen a fiókbeállításoknál megadhatsz más elsődleges e-mail címet is. Viszont nem szabad elfelejteni az iCloud fiókod jelszavát, sokszor lesz rá szükséged. 

Az első beállítások során végig fog vezetni a szoftver, a SIM kártya behelyezése és az iCloud fiók létrehozása/belépése után szinte használatra készen is lesz a készülék.

A biztonság kedvéért mindenképpen állítsd be a készülék pin kódos zárolását, ezt modelltől függően TouchID-vel vagy FaceID-vel ki tudod egészíteni. Jó, ha mind a kettőt beállítod, így ha elveszíti a biometrikus azonosítódat a készülék (vagy pl. annyit mosogatsz, vagy csiszolsz, hogy szinte felismerhetetlen az ujjlenyomatod fel tudod oldani a kóddal a telefont.)

 

Személyes tapasztalatom szerint a névjegyzéket érdemes felhőből szinkronizálva használni. Pl. a Gmail nagyon jól tudja kezelni a névjegyeket, érdemes használni.

 

Szintén praktikus a biztonsági mentést engedélyezni az iCloud-ba, így ha valami gond van a készülékkel onnan vissza lehet menteni a korábbi állapotot, minden adattal.

 

Ha Androidos készülékről költözöl iPhone-ra, a korábbi adataidat speciális módon kell áttenni. Léteznek ugyan erre is applikációk, de a gyakorlat azt mutatja, hogy elég foghíjas tud lenni ez megoldás.

Sokszor jönnek be hozzánk ügyfelek, hogy a fele névjegyzék, vagy a fotók egy része elveszett a házi másolás közben.

 

Erre létezik profi megoldás, a nyers fájlok kinyerésével és átkonvertálásával adatvesztés nélkül tudjuk átvinni a régi készülékedből az összes fontos infót, így szinte 100%-ban onnan folytathatod, ahol abbahagytad az előző mobilodon.

Hajrá, élvezd ki az új iPhone-od minden előnyét!