A VHS rulett: mi van a szalagon ballagás, vagy Barbie pornó?

A régi adathordozók esetén mindig ott a nagy kérdőjel, hogy vajon mi van rajtuk. A legtöbbször fel vannak ugyan címkézve a kazetták, szalagok, de huszon- harminc év távlatából már elég nehéz hinni a feliratozásnak. Főleg, ha nem te készítetted, és már nincsen lejátszó hozzá, hogy belenézz.

 

Nagyon sok olyan családinak hitt felvételt hoznak be hozzánk, amin aztán TV-ből felvett filmek, mesék vagy éppen felnőtt tartalom található. 

Az is rendkívül változatos formában. A mesefilmek 18 karikás változatától elkezdve a hang alámondásos Barbie baba pornóig sokféle remek anyaggal találkoztunk már.  

 3042430-poster-p-1-hello-barbie-talking-toy-toytalk_0_0.jpg

Szerencsére a kínos pillanatok és a felesleges költés megelőzhető, ha átnézi az ember a VHS vagy kamera kazettát pl. nálunk benn az üzletben. Ha pedig 8 mm-es filmed van, egy nagyítóval ellenőrizheted, hogy mi lehet vajon a filmkockákon, ha kihúzod a tekercset. 

Vagy, ha erre nincs időd, lehetőséged, otthon a kész anyagot mindenképp nézd át mielőtt tovább küldöd a családnak. 

Így megelőzhetőek az olyan  kínos pillanatok, amikor a család apraja-nagyja összegyűlik, hogy megnézzék a digitalizált családi emlékeket, aztán kikerekedett szemmel néz mindenki amikor bevillannak a kényes képsorok.

 

Az egyik volt kolléganőnk is belefutott a jóba. A nagyszülei hagyatékában talált egy régi 8 mm-es tekercset, aminek nagyon megörült. Be is hozta, hogy "nosza, nézzük meg mi van rajta". 

A szalagon több, mint pikáns pillanatok voltak. Úgyhogy amikor visszahozta a tekercset digitalizáló munkatársunk az anyagot mondta is a kolléganőnek, hogy csak akkor nézze meg, ha mindenáron le akarja rombolni a felmenőiről alkotott idilli képet. 

Ha ilyen tartalom van a felvételeken (és megtaláljuk), mindig jelezzük, sőt külön ki is szoktuk vágni az egyéb családi tartalmakból, nehogy kellemetlen szituációt okozzon. 

Persze kínos véletlenek mindig vannak. 

Egy ismerős pár járt úgy, hogy a 10 évvel ezelőtti nászutuk felvételeit digitalizáltatták DV kazettákról. A gyönyörű Indonéziai kirándulás minden fontos állomását megörökítették, így egy rövid, 35 mp-es jelenetet is az egyik hotelben töltött kellemes élményeikről. 

Amikor bejátsszuk a felvételeket véglegesítés előtt beletekerünk, belehallgatunk, hogy jó-e a hang és a kép minőség végig, de teljes egészében nincs idő végignézni minden felvételt. Egy másfél órás kazetta esetében ez 4-5 pontot jelent nagyjából, amit ellenőrizni szoktunk. 

Mivel már nem emlékeztek rá, hogy van 18+-os tartalom is a felvételen nem szóltak róla, hogy nézzük át alaposabban. A rutin ellenőrzés során nagyjából annyi esély van egy ilyen 35 mp-es jelenetbe belekattintani, mint a lottó 5-ös ikszelésének. 

Ahogyan valószínűleg neked se jött össze a lottó fődíj, úgy nekünk se sikerült beletrafálni ebbe az ominózus jelenetbe. Karácsonykor összegyűlt az egész család, papa-mama, gyerekek... és elkezdték megnézni a szülők nászútján készült szép emlékeket. 

És egyszercsak ott volt a hotelszoba és a meztelen valóság arról "hogyan is készülnek a gyerekek"... 

Az ünnepek után az ismerősünk felhívta Balit és elmesélte élete legcikibb élményét, de szerencsére addigra már kiheverték az első sokkot és nevettek a történteken. Természetesen a visszahozott fájlokból kivágtuk az ominózus részt, és utána bárkivel megoszthatták nyugodtan. 

Az ilyen kellemetlen szituációkat elkerülheted, ha megnézed előre, vagy az elkészülés után az anyagot alaposan. ;)