Most már tényleg nem nagyon van lehetetlen az adatmentésben!

Nincs annál elkeserítőbb, mint amikor a pótolhatatlan fájlokat tartalmazó munkaeszközeink dobják be a kulcsot.

Legyen az egy számítógép, egy pendrive, vagy épp egy mobil.

Főleg, ha a rajta tárolt adatok sehol máshol nincsenek lementve:

  • figyelmetlenségből
  • sietség miatt
  • para miatt
  • technikai korlátok miatt
  • vagy bármi másért.

Ez egy igazi hazárd játék, ami balul is el tud sülni. Így járt Ádám is, aki egy ripityára tört Samsung telefonnal érkezett hozzánk.

A készülék annyira rossz bőrben volt, hogy konkrétan alkatrészei hiányoztak, az oldalán hatalmas lyuk tátongott…

20190206_154705.jpg

 

Néhány hónappal ezelőtt erre még simán azt mondtuk volna, hogy teljességgel lehetetlen a mentése, ne is hagyja itt. Ádám mégis szerette volna, ha teszünk egy próbát.

Igazunk lett.

A hagyományos adatmentési módszerek sorra csődöt mondtak. Hiába szedtük szét, és cseréltünk alkatrészeket… a Samsung bizony nem indult el, nem volt hajlandó semmiféle kommunikációra. Anélkül pedig nem lehet szoftveresen adatot menteni.

 

Már fel is hívtuk Ádámot, hogy sajnos ebből nem lesz semmi.

Természetesen ő is rendkívül csalódott volt, hiszen a telefon memóriájában a saját maga komponált zenék, és neves külföldi zenészek telefonszámai voltak, amelyeket gyakorlatilag lehetetlen pótolni. Az igazi megfizethetetlen kategória.

 

Ezért úgy döntött be se jön a telefon roncsaiért, inkább túlteszi magát a történteken és megpróbálja újra nulláról létrehozni mindazt, ami most elveszett.

 

Aztán ahogy teltek a hetek, András úgy döntött, hogy az új eszközeit is kipróbálja a pórul járt Samsungon, amiknek a technológiai tesztje most zajlik épp. Vesztenivaló úgysincs már.

 

Az új eljárás lényege, hogy nincs szükség a teljes készülék működésre bírására, nem kell az alaplappal szenvedni, alkatrészeket csereberélni: elég a chipet életre kelteni.

Ezzel a módszerrel ezentúl garancia vesztés nélkül is tudunk majd adatot menteni, hiszen a legtöbbször nem kell a készüléket szétszedni sem. Viszont ez még csak egy kísérleti fázisban levő megoldás, még sok-sok mobilon kell tesztelni, hogy mit tudunk valóban menteni és mi az, amit még így sem.

Reményeink szerint ezzel a technológiával 99,9%-ban vissza lehet majd állítani az adatokat a bittemető csendes magányából is.

 

Minden- mindegy alapon

Ádám Samsungja is kísérleti nyúllá változott. Andrásnak több álmatlan éjszakát és sok-sok kísérletezést követően azonban sikerült visszahoznia a zenéket, fotókat és értékes névjegyeket.

A memóriachip egy kis udvarlást követően egy valódi kezesbáránnyá változott. Felfedte Ádám fantasztikus dob alapjait (szám szerint 540 részletet), amit saját maga szerzett.

Előbukkantak a zeneipar ikonjainak elérhetőségei, sőt még egy halom fotó is visszajött az örök adatmezőkről.

Amikor Ádám meghallotta a nagy hírt nem akart hinni a fülének. Sőt, amikor bejött még akkor is kicsit kételkedett a sikerben, de meghallva az ismerős dallamokat már semmi kétsége nem maradt, hogy itt bizony egy adatmentős csoda történt.  �

A készülékből végül az alaplapot adtuk vissza, a ripityára tört kijelzőt és házat felesleges lett volna.

20190308_145540.jpg

…és így néz ki egy boldog adattulajdonos, aki ezentúl mindig fog készíteni biztonsági mentést!

20190314_150840.jpg

Ha te is hasonlóan jársz a telefonoddal, akkor pedig jó hír: van remény! �