A rettegett NAV ellenőrzés: mire figyelj oda?

Egy cég életében az egyik legnagyobb parafaktor, amikor megjelennek a revizorok, hogy szeretnének kicsit belenézni a céges iratokba. 

Természetes, hogy pánikot keltenek, hiszen egy apró kis részletkérdés is sok százezres mulasztási bírságba fájhat. 

A revizor célja, hogy megállapítsa az esetleges adóhiányt, ezért a bevételi és kiadási számlákat, nyugtákat egészen biztosan el fogják kérni. 

 

Tudtad? 

Egyetlen hiányzó számla, akár 500.000 Ft-os mulasztási bírsággal is sújtható, ha adóhiánnyal összefüggésbe hozzák. 

... és most képzeld, el, hogy nem találod az egyik nyugtatömböt... oldalanként FÉL MILLIÓ Ft, elképesztő összegről beszélgetünk!

Amit szerintem te sem szeretnél kifizetni. 

 nav.jpg

De most tegyük fel, hogy minden megvan, de alaposabb vizsgálatra lefoglalnak bizonyos iratokat. Ha nem vagy résen, komoly támadási felületet adhatsz a hatóságnak ebben az esetben. 

Ha ilyen igény merül fel, jogod van hozzá, hogy tételes listát és másolatot készíts az átadott dokumentumokról, hogy az eljárás során bizonyítani tudd mit is adtál át (ezzel a jogoddal mindenképpen élj!). 

A gyakorlatban ez komoly kihívás lehet, ha nincsenek alapból másolataid, hiszen azt nem fogják megvárni, hogy mindent lefénymásolj, vagy beszkennelgess egyesével. Így könnyen belehajszolnak abba, hogy mindent átadj miközben fogalmad sincs róla tételesen mit is visznek el. 

Így ha később hiánypótlásra szólítanak fel, foghatod a fejed, hogyan bizonyítsd be, hogy márpedig átadtad. 

Jó, ha tudod, hogy az eredeti iratok bemutatására 3 munkanap áll a rendelkezésedre, nem muszáj azonnal mindent odaadnod (és lehet, hogy nem is tudsz, mert épp a könyvelődnél vannak). 

 

Egy komolyabb ellenőrzés esetén természetesen már a folyamat elején érdemes szakértő segítségét kérned, ez esetben pedig nagyon fontos, hogy ő is át tudjon minden iratot nézni. Márpedig, ha nincs róla másolatod ez nem lesz egyszerű. 

 

Mivel pótlásra és észrevételek tételére az eljárás során kevés lehetőséged van, érdemes minél több dokumentumot benyújtani, és segíteni az ellenőrzést. 

Márpedig ilyen apróságokon múlhat, hogy kapsz-e büntetést, vagy megúszod néhány javaslattal az ellenőrzést. 

 

Ahhoz, hogy ne kerülj (túl nagy) kutyaszorítóba, érdemes tisztában lenned a céges iratok kezelésének alapszabályaival.

  • Mit, hogyan, mennyi ideig kell megőrizni, selejtezni.
  • Milyen másolat típusok léteznek, mi tekinthető hitelesnek.
  • Hogyan lesz átlátható az archívumod?
  • Hogyan kezeld digitálisan a dokumentumokat…

 

Minderről készítettünk erről egy 5 részes oktató sorozatot, és egy ajándék tanulmányt, amit az alábbi űrlap kitöltésével érhetsz el!

Ha „elvégzed” online oktató sorozatunkat sokat teszel azért, hogy egy NAV ellenőrzés során ne hozd magad rosszabb helyzetbe! Rend lesz a céges iratok, számlák között, így nem kell kétségbeesned akkor sem, ha a revizorok elkezdenek kutakodni nálad! Ráadásul a hatóság embereiben is jó benyomást kelt, ha nem sajtfecniket adsz be, hanem rendszerezettek a dokumentumaid. 

 _________________________________________

Itt tudod a sorozatot kérni:

E-mail cím:*
Vezetéknév:
Keresztnév:
Cégnév:
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam.:* igen

 

 _________________________________________

 

viktor-talashuk-1213728-unsplash.jpg